LIVE Alegeri locale și europarlamentare 2024. Aproape 19 milioane de români sunt așteptați azi la urne / Programul secțiilor de votare

Spread the love

Aproape 19 milioane de români sunt așteptați astăzi să voteze în cadrul alegerilor locale și europarlamentare.

Secțiile de votare vor fi deschise între orele 07.

00 – 22.

00.

La acest scrutin s-au înscris 207.

389 de candidaţi pentru alegerile locale, potrivit Autorității Electorale Permanente.

Pentru alegerile europarlamentare, cetățenii cu drept de vot vor avea de ales între 16 partide și alianțe sau candidați independenți.

Persoanele care nu au documente care să dovedească șederea într-o localitate nu pot vota pentru autoritățile locale din respectiva localitate, potrivit legii.

Pot vota cei care au obținut reședința prin viza de flotant, și, opțional, s-au înregistrat în Registrul Electoral.

Pentru alegerile europarlamentare, se poate vota în afara localității de domiciliu, prin înscrierea pe listele suplimentare.

La 3 iunie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 31 mai, este de 18.

978.

908.

La ora 22.

00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot.

Alegătorii care la ora 22.

00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.

59.

Alegerile locale și europarlamentare de duminică, 9 iunie, vin cu o noutate în ceea ce privește programul secțiilor de votare.

Față de alegerile anterioare, programul de funcționare al acestora a fost prelungit cu o oră, până la ora 22:00.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 22:00, față de ora 21.

00, cum a fost la precedentele alegeri.

La nivel național, vor fi aproape 19.

000 de secții de votare pentru alegerile locale și europarlamentare 2024.

În străinătate, unde se va putea vota doar pentru europarlamentare, vor fi 915, un număr dublu față de cel de la alegerile europarlamentare precedente, după cum a explicat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP).

Dintre secțiile de votare de la nivel național, 7% (adică 1.

289) se află în Municipiul București, 9% (1.

782) la orașe, 27% (5.

186) în alte municipii și 57% (10.

698) în comune.

Alegătorii pot vota unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință, dacă este cazul:Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente.

La alegerile de duminică românii care vor vota în afara Capitalei vor primi cinci buletine de vot:Alegătorii din București vor primi, la rândul lor, cinci buletine de vot:Partidele și candidații independenți se află pe buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare 2024 în următoarea ordine:1.

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);2.

Alianța Electorală PSD PNL;3.

Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER);4.

Alianța AUR;5.

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL);6.

Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei;7.

România Socialistă;8.

Partidul România Mare (PRM);9.

Partidul Patrioților;10.

Partidul Alternativa Dreaptă;11.

Partidul S.

O.

S.

România;12.

Partidul Diaspora Unită;13.

Candidat independent – Puala-Marilena Pîrvănescu;14.

Candidat independent – Vlad-Dan Gheorghe;Candidat independent – Nicolae-Bogdănel Ștefănuță;Candidat independent – Dumitru-Silvestru Șoșoacă.

Persoanele care nu au documente care să dovedească șederea într-o localitate, nu pot vota pentru autoritățile locale din respectiva localitate, potrivit legii.

Ei vor trebui să obțină reședința, prin viza de flotant, și, opțional, să se înregistreze în Registrul Electoral, potrivit Expert Forum.

Alegătorii care și-au stabilit reședința într-o altă circumscripție electorală înaintea alegerilor locale (localitate) pot face o cerere pentru a vota pe liste permanente în circumscripția respectivă.

La alegerile locale, fiecare localitate este considerată o circumscripție diferită, inclusiv sectoarele Bucureștiului sunt circumscripții diferite.

În iulie 2023 a fost modificată Legea 115/2015, stabilind că alegătorii trebuie să își stabilească reședința cu șase luni înainte de ziua alegerilor, pentru a putea vota la o secție din localitatea respectivă.

Nu există un termen maxim pentru stabilirea reședinței, raportat la data alegerilor, dar există un termen de 45 de zile înaintea datei alegerilor în care alegătorii trebuie să se înscrie în Registrul Electoral.

Un alegător care s-a înscris în Registrul Electoral cu adresa de reședință nu mai poate vota la adresa de domiciliu pentru alegerile respective.

Cu toate acestea, un alegător poate vota și dacă și-a stabilit adresa de reședință dar nu s-a înscris în Registrul Electoral, ținând cont de perioada de înregistrare de 60 de zile.

Un alegător care are o nouă adresă de reședință înregistrată și nu s-a înscris în Registrul Electoral poate vota pe liste suplimentare în circumscripția respectivă (de reședință, unde are adresa din viza de flotant) sau pe liste permanente în circumscripția unde își are domiciliul (adresa din cartea de identitate / buletin).

Din 2024, votarea la adresa de reședință pe liste suplimentare se poate face doar dacă alegătorul s-a înregistrat la primărie cu cel puțin 60 de zile înaintea datei scrutinului.

Alegătorul respectiv nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința.

Votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal.

Alegătorii cu domiciliul în străinătate pot vota doar în țară și doar dacă și-au stabilit reședința în țară înainte de 11 aprilie 2024.

Altfel, nu pot vota la alegerile locale.

Dacă au făcut cerere la primărie până pe 25 aprilie pentru a fi înregistrați în Registrul electoral vor vota pe liste permanente, iar dacă nu au făcut această cerere vor vota pe liste suplimentare.

La alegerile europarlamentare, programate tot pe 9 iunie, se poate vota la orice secție de votare din țară sau din străinătate.

Ștampila trebuie pusă în interiorul unui singur patrulater pentru fiecare buletin de vot.

Dacă un buletin de vot va avea, de exemplu, două ștampile în patrulatere diferite (adică pentru candidați diferiți), acesta se va declara nul.

Alegătorii trebuie să pună ștampila cu atenție, pentru a se vedea clar intenția de vot pentru un anumit candidat, astfel încât alegerea sa să fie clară la numărarea voturilor.

Lasă un răspuns