68,72% dintre elevețienii cu drept de vot au aprobat, în cadrul unui referendum desfășurat duminică, legea privind energia electrică care vizează accelerarea dezvoltării energiilor regenerabile, potrivit rezultatelor oficiale finale, citate de AFP.
„Poporul elvețian a luat o decizie importantă pentru aprovizionarea noastră cu energie electrică”, a apreciat Alianța pentru o aprovizionare cu energie electrică sigură și la prețuri accesibile, care reunește susținătorii legii.
Legea, susținută de importante ONG-uri precum World Wildlife Fund (WWF) și Greenpeace, are ca scop garantarea „unei aprovizionări sigure cu electricitate bazată pe energii regenerabile”, în condițiile în care țara alpină speră să atingă neutralitatea în materie de carbon până în 2050.
Greenpeace subliniază că această „victorie” face ca „energia nucleară să devină depășită” și îndeamnă grupul energetic elvețian Axpo să „stabilească un termen limită pentru oprirea rapidă și definitivă a celor două reactoare de la centrala nucleară de la Beznau”.
„Aceste reactoare se numără printre cele mai vechi reactoare încă în funcțiune de pe planetă și pun probleme de siguranță insolubile”, precizează ONG-ul într-un comunicat de presă.
Un sondaj recent, realizat la sfârșitul lunii mai, prevedea un sprijin de 73% pentru această lege.
Votul a avut loc într-un context special, la câteva săptămâni după ce, la începutul lunii aprilie, Elveția a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru lipsa de inițiative împotriva încălzirii globale.
Legea „este o etapă importantă pentru consolidarea securității aprovizionării” în Elveția, în special pe timp de iarnă, a subliniat duminică ministrul Mediului și Energiei, Albert Rösti, în cadrul unei conferințe de presă.
Legea a fost adoptată de Parlament anul trecut, dar un mic grup de organizații de mediu a lansat un referendum pentru a se opune acesteia, argumentând că va duce la „distrugerea inutilă a peisajului”.
Acestea se tem că va duce la o dezvoltare sporită a proiectelor solare, eoliene și hidroelectrice în munții elvețieni și deplâng faptul că limitează capacitatea publicului de a face apel împotriva construirii acestor instalații.
Aceste organizații, printre care și Fundația Franz Weber, consideră că nu există niciun motiv pentru a instala ferme solare de mari dimensiuni pe pășuni, întrucât există suficient spațiu pe acoperișuri și pe fațade.
Acest vot „slăbește considerabil conservarea naturii în Elveția”, a declarat fundația.