Alegeri Europarlamentare. Ce votează restul Europei. Cutremur în Franţa. Partidul lui Macron învins categoric. Extrema dreapta câştigă în Austria. Germania: Victorie majoră pentru partidul fostului cancelar german Angela Merkel

Spread the love

Gabriel Negreanu Sute de milioane de europeni au fost aşteptaţi la urne pentru a stabili noua compenenţă a Parlamentului European.

Alegătorii vor decide cei 720 de eurdeputaţi în singurul parlament transnaţional ales direct din lume.

Scrutinul din acest an este urmărit îndeaproape, deoarece sondajele de opinie prevăd câştiguri semnificative pentru partidele de extremă dreapta şi cele antisistem, ceea ce ar avea consecinţe profunde asupra agendei politice a UE.

Alegeri Europarlamentare.

Ce votează restul Europei.

Primele rezultate încep să apară Extrema dreaptă a înregistrat progrese semnificative în Franţa, potrivit unei estimări publicate chiar acum, lăsându-i pe aliaţii lui Emmanuel Macron mult în urmă, pe locul al doilea, într-o cursă care este urmărită îndeaproape în Franţa şi în întreaga Europă.

Raliul Naţional – de extremă dreapta, condus de Jordan Bardella: 32,4%.

Renaşterea ( partidul lui Macron), Modem, Orizonturi, UDI, condus de Valérie Hayer: 15.

2% Vezi mai multe articole din categoria externe Socialiştii şi Place Publique, conduşi de Raphaël Glucksmann: 14,3%.

Partidul Libertăţii, de extremă dreapta din Austria, a obţinut o victorie clară în alegerile europene, obţinând 27%, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne publicate de televiziunea publică ORF.

Partidul Popular de centru-dreapta, aflat la guvernare, s-a clasat pe locul al doilea, cu 23,5%, urmat de Partidul Social-Democrat, aflat în opoziţie, cu 23%, potrivit primelor estimări.

Verzii, partenerul junior al coaliţiei naţionale de guvernare, au fost la egalitate cu liberalii de la Neos, cu 10,5 procente.

Proiecţiile sunt în mare parte în concordanţă cu sondajele de opinie care au precedat scrutinul.

CITEŞTE AICI Alegeri Locale-Europarlamentare 2024.

Cum arătau estimările exit-poll la ora 15:00 – surse politice / Peste 7,3 milioane de români au mers la vot Prezenţa în Europa la ora 17:00 ( Ora României)

Lasă un răspuns