USR acuză că Biroul Electoral a decis vineri că pot fi tipărite buletine de vot suplimentare și pot fi transportate între secţii în ziua alegerilor / Cum își motivează BEC decizia

Spread the love

Reprezentanții USR acuză că vineri seară, cu mai puţin de 48 de ore înaintea deschiderii urnelor pentru alagerile locale și europarlamentare, Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat o hotărâre prin care este permisă tipărirea suplimentară de buletine de vot în ziua alegerilor: „S-a deschis tiparniţa de buletine de vot suplimentare chiar în ziua alegerilor”.

BEC a anunțat sâmbătă că în baza acestei decizii care permite tipărirea de buletine de vot chiar și în ziua alegerilor au fost tipărite până acum 19.

766 de buletine suplimentare pentru alegerile locale.

USR spune, într-un comunicat transmis sâmbătă, că BEC a adoptat vineri, cu majoritate, după o şedinţă care a durat mai bine de şase ore, o hotărâre prin care „a deschis tiparniţa de buletine de vot suplimentare chiar în ziua alegerilor”.

Decizia a fost luată ca urmare a solicitării Ministerului Afacerilor Interne, condus de Cătălin Predoiu, şi a unor prefecţi, afirmă reprezentanții USR.

Ei subliniază că hotărârea BEC încalcă art.

60 din Legea 115/2015 şi art.

42 din Legea 33/2007.

Legea prevede că buletinele de vot pot fi tipărite cel târziu cu 10 zile înainte de alegeri şi nu mai mult de 110% din numărul de alegători deja înscrişi pe liste.

Conform USR, hotărârea ar prevedea şi posibilitatea de transfer de buletine de vot între secţiile aceleiaşi circumscripţii, printr-o procedură netransparentă şi controlată de MAI şi prefect.

„PNL nu mai are nicio limită şi loveşte în procesul electoral democratic chiar prin instituţia care ar trebui să aplice legea şi ordinea în această ţară: MAI.

Hotărârea BEC, luată la cererea PNL-istului Predoiu, deschide larg poarta pentru fraudă.

Să îţi dai decizie oficială, împotriva legilor acestui stat, ca să poţi tipări buletine de vot după bunul plac, chiar în ziua alegerilor, este fără precedent pentru o ţară democratică europeană şi e o decizie specifică regimurilor autocratice.

BEC s-a erijat în Parlament, a adăugat la lege şi a consfinţit turismul electoral”, spune lidertul USR, Cătălin Drulă, în comunicatul USR.

Hotărârea Biroului Electoral Central prevede tipărirea de buletine de vot suplimentare chiar și în ziua alegerilor dacă acestea se epuizează într-o secție de votare și dacă nu pot fi redistribuite din alte circumscripții electorale.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, sâmbătă, că în baza hotărârii BEC de vineri a comandat tipărirea unui număr suplimentar de buletine de vot.

Astfel, au fost tipărite deja suplimentar 9.

857 de buletine de vot pentru alegerea consiliului local, 9.

909 de buletine de vot pentru alegerea primarului, în total fiind 19.

766 de buletine de vot pentru alegerea consiliului local şi pentru funcţia de primar.

Lasă un răspuns