Mii de londonezi au mărșăluit din nou sâmbătă prin centrul capitalei britanice pentru a cere încetarea focului în Gaza, o manifestație cu o tentă deosebit de politică, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale din 4 iulie, potrivit AFP.
Campania de solidaritate cu Palestina, care a organizat aceste marșuri în ultimele opt luni, a făcut apel la publicul britanic să vină și să mărșăluiască pentru a arăta „tuturor partidelor politice că trebuie să acționeze pentru a opri genocidul din Gaza dacă vor votul nostru”.
Pentru a 18-a oară de la începutul războiului din Gaza, declanșat de atacul fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, mii de oameni au mărșăluit spre Parlamentul britanic într-o mare de steaguri palestiniene.
„Ceea ce Israelul le face palestinienilor este atât de inacceptabil din punct de vedere moral, încât cel puțin atât pot să fac și să ies în stradă”, a declarat Thomas Rapsey, un muzician canadian în vârstă de 35 de ani stabilit în Marea Britanie.
„Dar politicienii nu ascultă oamenii, ceea ce este destul de deprimant”, a declarat el pentru AFP.
De data aceasta, multe dintre pancarte îi reprezentau pe Rishi Sunak, actualul prim-ministru conservator, și pe Keir Starmer, rivalul său laburist, ambii în cursa pentru Downing Street.
Unii manifestanți au cerut ca „conservatorii”, care se află la putere în Marea Britanie de 14 ani, să fie înlăturați, în timp ce alții l-au îndemnat pe Starmer, fost avocat specializat în drepturile omului, „să nu se ascundă” de ofensiva Israelului în Gaza.
„Nu prea am încredere în democrația parlamentară.
.
.
nu am auzit practic nimic de la cei doi candidați principali” cu privire la Gaza, a deplâns Lucy, o analistă în vârstă de 26 de ani.
Cu o zi înainte, Partidul Laburist, marele favorit al acestui scrutin, a inclus în programul său obiectivul de recunoaștere a unui stat palestinian, așa cum au făcut mai multe țări europene în urmă cu câteva zile.
Dar „este prea târziu, nu mai pot avea încredere în el”, a spus tânăra cu un aer dezamăgit.
În apropiere de râul Tamisa, manifestația a trecut și pe lângă un mic grup de activiști pro-Israel, staționați sub o pază puternică a poliției cu steaguri uriașe și portrete ale ostaticilor răpiți în urmă cu opt luni.
Atacul comis la 7 octombrie de comandouri Hamas s-a soldat cu moartea a 1.
194 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale.
Ca răspuns, armata israeliană a lansat o ofensivă ucigătoare în Gaza, unde au fost uciși cel puțin 36.
801 palestinieni, în principal civili, potrivit datelor Ministerului Sănătății din Hamas.