LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 836. Putin: Vom câştiga în Ucraina fără arme nucleare şi îl atacă pe Macron: Franţa este gata să intre în război

Spread the love

În timp ce Biden a dat OK-ul pentru ca Ucraina să-i folosească arme la graniţă, Macron a promis că va trimite avioane de luptă Mirage.

Războiul din Ucraina, ziua 836.

Putin: Vom câştiga în Ucraina fără arme nucleare şi îl atacă pe Macron: Franţa este gata să intre în război Preşedintele SUA Joe Biden s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Paris, oferind scuze pentru întârzierile în ajutorul acordat Ucrainei şi promiţând sprijin continuu împotriva invaziei ruse.

Biden a anunţat un pachet de ajutor în valoare de 225 de milioane de dolari pentru reţeaua electrică a Ucrainei, subliniind angajamentul durabil al SUA de a sta alături de Ucraina.

Legea de finanţare a întâmpinat obstacole în Congres, cu unii legislatori legând ajutorul acordat Ucrainei de alte probleme.

Vezi mai multe articole din categoria social În ciuda eşecurilor, Biden l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul continuu al SUA.

Conflictul dintre Ucraina şi Rusia a văzut forţele ucrainene respingând avansurile ruseşti, cu lupte continue concentrate în estul Ucrainei.

Biden a lăudat rezistenţa Ucrainei în faţa agresiunii ruse, remarcând eforturile impresionante ale ţării în război.

SUA au autorizat recent Ucraina să utilizeze arme furnizate de SUA pentru a se apăra împotriva atacurilor ruse, o decizie pe care Zelenski a indicat-o ca având un impact pozitiv pe câmpul de luptă.

  Declaraţia vine la aproape o lună după ce Rusia a deschis un nou front în zonele de frontieră ale regiunii Harkov.

Luptele grele continuă pentru Vovchansk, un oraş ocupat de trupele ruseşti în 2022 – şi acum redus în mare parte la ruine de atacurile intense cu bombe plane.

Osetia de Nord-Alania este o republică din regiunea rusă a Caucazului de Nord, care se învecinează cu Georgia la sud şi Cecenia la est.

Explozii au fost auzite peste Sevastopol, în Crimeea, în cursul nopţii de 8 iunie, a anunţat canalul Telegram Crimean Wind.

Conscrişii şi rezerviştii ucraineni care locuiesc în străinătate de peste trei luni se pot înregistra acum pentru serviciul militar la consulatele străine, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării la 7 iunie.

Statele Unite ar putea fi nevoite să îşi sporească desfăşurarea de arme nucleare strategice pe fondul ameninţărilor tot mai mari din partea Chinei, a Rusiei şi a altor adversari, a declarat un oficial de la Casa Albă la 7 iunie.

„Omenirea este pe muchie de cuţit: riscul ca o armă nucleară să fie folosită a atins niveluri nemaivăzute după Războiul Rece”.

Aceasta este alarma trasă de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un discurs video cu ocazia conferinţei anuale a Asociaţiei SUA pentru Controlul Armelor.

„Statele sunt scufundate într-o cursă calitativă a înarmărilor, tehnologii precum inteligenţa artificială înmulţesc pericolele”, a adăugat el, subliniind ameninţarea „nechibzuită” a „unei catastrofe nucleare” şi cerând statelor să pună capăt „nebuniei” armelor nucleare.

În special, secretarul general al ONU a denunţat faptul că „şantajul nuclear reînvie” în timp ce sistemele adoptate pentru a preveni „utilizarea, dezvoltarea şi proliferarea” acestui tip de arme „se slăbesc”.

Statele Unite ar putea fi forţate să-şi extindă arsenalul atomic dacă strategia nucleară a Chinei şi a Rusiei nu se va schimba: un director senior al Consiliului de Securitate Naţională, Pranay Vaddi, a spus acest lucru, după cum a raportat New York Times (NYT).

„În absenţa unei schimbări în traiectoria arsenalului adversar, s-ar putea să ajungem în următorii ani într-un punct în care va fi necesară o creştere faţă de numărul actual de unităţi dislocate şi trebuie să fim pe deplin pregătiţi să o executăm, dacă Preşedintele va lua această decizie”, a spus Vaddi.

Un civil a fost ucis aseară în districtul Nikopol, din sudul Ucrainei, într-un bombardament rusesc cu drone kamikaze şi artilerie: acest lucru a fost anunţat pe Telegram de şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, Sergii Lisak, potrivit Ukrinform.

„În timpul nopţii, apărarea aeriană a doborât două (n.

r.

– drone) Shahed în districtele Dnipro şi Sinelnikove.

Atacurile asupra districtului Nikopol au continuat să folosească dronele kamikaze şi comunităţile Mirove, Marhaneţ şi Cervonohrihorivka au fost vizate”, a spus Lisak.

Victima, a adăugat el, avea 70 de ani şi locuia în comunitatea Cervonohrihorivka.

O companie de utilităţi, infrastructura şi o clădire administrativă au fost avariate în atac.

În plus, o casă a fost distrusă şi alte cinci au fost avariate.

Forţele armate ruse au atacat 6 comunităţi din regiunea Sumî cu drone şi mortiere; după cum a raportat presa ucraineană, satele afectate sunt cele din Bilopillia, Krasnopillia, Esman, Şalihine, Znob-Novhorodske şi Velika Pisarivka; nu au existat victime sau pagube la clădiri şi la infrastructură.

Oraşul Krasnopillia a fost cel care a suferit cel mai intens atac şi au avut loc în jur de 20 de explozii.

Bilopillia, care înainte de război avea o populaţie de aproximativ 7.

769 de locuitori, se află la doar 15 kilometri distanţă de graniţa dintre Ucraina şi Rusia.

Forţele ruse au lansat 13 drone kamikaze împotriva Ucrainei în cursul nopţii, dintre care 9 au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului: Forţele aeriene ucrainene au anunţat acest lucru pe Telegram, adăugând că singura rachetă de croazieră lansată de la Moscova.

Dronele şi racheta, un Kh-59, au fost neutralizate în regiunile Harkov, Zaporojie, Poltava şi Dnipropetrovsk.

Spirala de tensiune declanşată între Moscova şi Paris pare să nu aibă sfârşit.

Preşedintele Emmanuel Macron „declară că Franţa este gata să participe direct la conflictul militar din Ucraina”, a denunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce preşedintele francez şi-a anunţat intenţia de a trimite avioane de luptă Mirage la Kiev şi de a crea o „brigădă franceză” compus din 4.

500 de soldaţi ucraineni care luptă împotriva ruşilor.

În ultimele ore, Ministerul Apărării din Moscova a anunţat că soldaţii ruşi au cucerit un alt sat, Paraskovievka, din regiunea de est a Doneţk.

  Ciocnirea verbală dintre Franţa şi Rusia este însoţită de dosarul juridic al unui cetăţean francez arestat la Moscova sub acuzaţia că nu s-a înregistrat ca agent străin şi că a strâns informaţii despre activităţile militare ale Rusiei.

Bărbatul, Laurent Vinatier, s-a prezentat ieri în faţa unei instanţe din Capitală, care a transformat până pe 5 august reţinerea în arest, aşteptând ca procedurile să îşi urmeze cursul.

Între timp, la sol, autorităţile pro-ruse din oraşul Lugansk, din estul Ucrainei, au declarat că 4 persoane au murit şi 43, dintre care 4 copii, au fost răniţi în prăbuşirea unei clădiri cu cinci etaje lovită de o bombă a forţelor de la Kiev.

Armata ucraineană „a săvârşit o crimă împotriva populaţiei civile folosind arme furnizate de Occident”, a denunţat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit căruia ucrainenii au lansat cinci rachete americane Atacms în „zonele rezidenţiale” ale oraşului, dintre care patru au fost doborâte, iar una a lovit clădirea.

 

Lasă un răspuns