S-a deschis cea mai importantă expoziție din acest sezon la Galeriile Artmark, care pregătește Licitația de Vară a Casei, eveniment ce va avea loc în data de 18 iunie, la Palatul Cesianu-Racoviță.
Cu această ocazie, sunt prezentate publicului unele dintre cele mai importante opere ale artiștilor aflați în topul indiscutabil al valorilor artei românești de patrimoniu.
Selecția actuală, de 170 de lucrări, cuprinde picturi importante semnate de clasicii artei românești: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, dar și de marile nume ale impresionismului picturii românești, precum Nicolae Dărăscu, Jean Steriadi, Dumitru Ghiață etc.
Una dintre vedetele noii licitații, în ceea ce privește prețul estimat, situat între 80.
000 și 140.
000 de euro, este o pictură realizată de Theodor Aman în anul 1882, „Le coin musical (Colțul muzical)”, în ultima decadă a vieții, perioadă de maximă maturitate stilistică și compozițională.
Considerat a fi cel dintâi pictor român în sensul modern al cuvântului, Theodor Aman este și cel căruia îi datorăm întemeierea Școlii de Arte Frumoase din București, în 1864, precum și deschiderea primelor expoziții, în 1865, denumite la acea vreme „saloane de artă”.
Este prezent și Nicolae Grigorescu, cel mai bine vândut pictor român – amintim cu această ocazie recordul din 2018 când, tot într-o licitație a casei A10 by Artmark, unul dintre tablourile ce-i poartă semnătura, intitulat „Țărăncuță cu basma albă”, din fosta colecție istorică a magistratului Lazăr Munteanu, a fost adjudecat cu 340.
000 de euro.
De data aceasta, în licitația Artmark va figura o superbă operă aparținând unei tematici rare pentru Grigorescu, dar intime, de suflet, „Flori de măr” (realizată în 1903-1904 și pornind de la un preț de 30.
000 de euro).
Expoziția dedicată Licitației de Vară cuprinde nu mai puțin de nouă creații realizate de Nicolae Tonitza, atât în ulei, cât și în tehnici grafice.
Între acestea, se remarcă pictura intitulată „Fată în interior” (ce pleacă în licitație de la un preț de 25.
000 euro), care a făcut parte, de-a lungul vremii, în secolul trecut de la crearea sa, din colecții, unele, celebre.
Astfel, a aparținut și Zoiei Ceaușescu, de unde a fost confiscată în decembrie 1989, ca apoi să facă parte, o perioadă, din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României.
În 2012 a fost restituită colecției familiei Zoiei Ceaușescu.
De asemenea, desenul în tuș numit „Fetiță cu fundă în păr” (realizat în 1925) este de interes pentru colecționari, deoarece reprezintă o etapă de lucru pentru încântătoarea pictură finală „Portret de fetiță”, ajunsă actualmente în colecția Muzeului de Artă Târgu Mureș.
Licitația de Vară aduce în fața publicului și două picturi de Ștefan Luchian, „Primăvară (Două muze)”, estimată la 70.
000-120.
000 de euro fiind una dintre ele, precum și zece opere realizate de Theodor Pallady, așa cum este, spre exemplu, un „Debarcader pe Sena” de la începutul anilor ’20 – este cunoscut faptul că artistul a petrecut o bună parte a vieții sale artistice în Franța, fascinat de peisajele și locuitorii de la malul fluviului ce străbate nordul țării.
Toate aceste opere și multe altele sunt expuse la Galeriile Aertmark, acest muzeu inedit din inima Bucureștiului, și pot fi vizitate, cu intrare liberă, până în data de 18 iunie, de luni până duminică, între orele 10.
00 și 20.
00.
În același spațiu sunt expuse obiecte de artă excepționale, care provin din colecții private și „ies”, deci, rareori la „întâlnirea” cu publicul.
Tot la Galeriile Artmark spectacolul fiecărei licitații găzduite este, de asemenea, un eveniment cu acces nerestricționat.
Iubitorii de artă, istorie ori obiecte de colecție pot licita fie direct, în timpul evenimentelor cu prezență fizică, fie online, dacă își fac cont pe site-ul artmark.
ro.
Articol susţinut de A10 by Artmark