Șeful Institutului Kurceatov avertizează că Rusia poate transforma SUA în „cenușă radioactivă”

Spread the love

Rusia are arme nucleare capabile să transforme o țară precum Statele Unite în „cenuşă radioactivă”, a avertizat Mihail Kovalciuk, preşedintele prestigiosului Institut Kurceatov pentru cercetări în domeniul nuclear, citat de TASS.

„[Americanilor] nu le este frică de China, pentru că numai noi putem transforma America în cenușă radioactivă nucleară”, a afirmat Kovalciuk într-un interviu difuzat de emisiunea Soloviev Live a cunoscutului propagandist rus Vladimir Soloviov.

Fizicianul a declarat însă că până în prezent doar Statele Unite au folosit arme nucleare împotriva oamenilor, aruncând bombe asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Au distrus sute de mii de oameni.

Au făcut-o absolut fără sens, doar pentru a-l speria pe Stalin.

Apoi au existat multe planuri conform cărora, la începutul anilor 1950, ar trebui să lovească principalele orașe ale URSS și să o lichideze complet.

Și ar fi făcut-o fără să se gândească de două ori”, a spus Kovalciuk, care a fost numit președinte al Institutului Kurceatov în 2015, după ce anterior a fost directorul său timp de un deceniu.

Fondat în secret în 1943 cu scopul de a dezvolta arme nucleare, Institutul Kurceatov a fost numit până în 1955 în documentele oficiale ale URSS drept „Laboratorul nr.

2 al Academiei Ruse de Științe”.

Kovalciuk a amintit de acest lucru în comentariile sale, susținând că dezvoltarea proiectului nuclear sovietic a făcut posibilă prevenirea scenariului american de a „lichida” URSS, precum și stabilirea parității în materie de armament cu Washingtonul.

Institutul Kurceatov este considerat cel mai prestigios institut de cercetare științifică din Rusia.

Comentariile fizicianului vin la doar o zi după ce președintele Vladimir Putin a amenințat din nou Occidentul cu armele nucleare ale Rusiei.

„Dintr-un oarecare motiv, Occidentul crede că Rusia nu le va folosi niciodată”, a afirmat liderul de la Kremlin, cu referire la armele nucleare ale țării sale.

„Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea.

Dacă acțiunile cuiva ne amenință suveranitatea și integritatea teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele pe care le avem la dispoziție.

Acest lucru nu trebuie tratat cu ușurință, superficial”, a avertizat liderul de la Kremlin.

Cu toate acestea, Putin a mai susținut că Occidentul a acuzat în mod repetat Rusia că „agită sabia nucleară”, dar că acest lucru „este greșit”.

El a amintit la rândul său că Statele Unite au fost cele care au folosit arme nucleare împotriva Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Liderul de la Kremlin a făcut referire la acest subiect de mai multe ori după ce a declanșat invazia din Ucraina.

De exemplu, în septembrie 2022, în discursul în care a proclamat anexarea teritoriilor ucrainene revendicate de Moscova, el a spus că SUA au creat un „precedent” prin folosirea armelor nucleare în război.

„Statele Unite sunt singura țară din lume care au folosit arme nucleare asupra oamenilor din Japonia.

Apropo, ele au creat un precedent”, a spus el atunci.

Noile amenințări ale Moscovei cu arsenalul nuclear al țării vin în contextul în care mai multe țări membre ale NATO care au furnizat Ucrainei armament cu rază lungă au anunțat că nu se vor opune ca aceste arme să fie folosite pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 835-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.

RO.

Lasă un răspuns