LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 835. Atac masiv al Rusiei cu rachete şi cu drone, în diferite regiuni ale Ucrainei / Biden: Kievul poate folosi arme la graniţă / Furia Moscovei: Vom răspunde corespunzător / Kremlinul îl acuză pe Macron că alimentează tensiunile în Europa

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 835.

Biden: Kievul poate folosi arme la graniţă / Furia Moscovei: Vom răspunde corespunzător Preşedintele american Joe Biden a anunţat un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 225 de milioane de dolari în timpul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Paris, pe 7 iunie, potrivit CNN.

Associated Press a relatat faptul că noul pachet ar conţine muniţie nouă HIMARS, sisteme de mortiere şi obuze de artilerie.

Ucraina are dreptul de a ataca ţinte militare legitime din Rusia, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

   Vezi mai multe articole din categoria social „Ucraina are dreptul la autoapărare”, a declarat Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă cu premierul suedez Ulf Kristersson la o bază militară de lângă Stockholm, notează Sky News.

El a adăugat: „Dreptul la autoapărare include, de asemenea, dreptul de a lovi ţinte legitime, militare de pe teritoriul părţii care atacă, agresorul – în acest caz, Rusia.

”  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a acuzat pe Emmanuel Macron că alimentează tensiunile din întreaga Europă.

Ieri, preşedintele francez a declarat că intenţionează să trimită avioane de război Mirage 2000 în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Moscovei a afirmat că Macron şi-a declarat sprijinul absolut pentru Kiev – şi şi-a arătat disponibilitatea pentru implicarea directă a Franţei în conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Comisia Europeană ar urma să recomande în această lună începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina.

La începutul acestui an, UE a anunţat că va trimite un ajutor suplimentar de 42 de miliarde de lire sterline Ucrainei – dar numai după săptămâni de rezistenţă din partea Ungariei, care se pare că este îngrijorată de drepturile minorităţilor din Ucraina, potrivit Sky News.

Acordul a inclus o discuţie anuală a pachetului şi opţiunea de a-l revizui peste doi ani „dacă este necesar”.

Ungaria preia preşedinţia rotativă a UE la 1 iulie.

Navele navale ruseşti care vor face escală în Cuba săptămâna viitoare reprezintă o încercare de a invoca memoria istorică a crizei rachetelor cubaneze din 1962, potrivit ISW, scrie Sky News.

Ministerul cubanez al forţelor armate revoluţionare a anunţat ieri că patru nave ale flotei nordice ruseşti vor efectua o vizită oficială în portul Havana în perioada 12-17 iunie.

  Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW), cu sediul în SUA, a declarat că această acţiune „face probabil parte dintr-un efort mai amplu de a invoca memoria istorică a crizei rachetelor cubaneze ca parte a campaniei de control reflexiv a Rusiei pentru a încuraja autodistincţia SUA”.

  Preşedintele ucrainean este aşteptat să călătorească la Berlin pe 11 iunie şi s-ar putea adresa Bundestagului, în timpul vizitei.

Presa ucraineană a relatat acest lucru, citând Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ziarul aminteşte că conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei va avea loc la Berlin pe 11 şi 12 iunie, organizată – printre altele – de Ministerul german de Externe.

Forţele ruse au vizat infrastructura critică ucraineană aseară, lansând 5 rachete de croazieră şi 53 de drone kamikaze către diverse regiuni ale ţării: Forţele Aeriene de la Kiev au anunţat acest lucru pe Telegram.

Apărarea antiaeriană ucraineană, se arată în mesaj, a doborât 48 de drone şi toate cele 5 rachete de croazieră ale Moscovei.

Sistemele ruseşti de apărare aeriană au distrus 28 de drone ucrainene în Crimeea, Marea Azov, teritoriul Krasnodar, regiunile Belgorod şi Rostov, în timpul nopţii.

Acest lucru a fost raportat de Ministerul rus al Apărării.

Peste noapte, Rusia a lansat un atac cu rachete împotriva Ucrainei, vizând în principal regiunile de vest ale ţării.

The Kyiv Independent raportează.

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Ucrainei în noapte, vizând în principal regiunile de vest ale ţării, relatează Kyiv Independent, precizând că Forţele Aeriene Ucrainene a udeclanşat o alertă aeriană în Ternopil, Hmelniţki şi regiunea Lvov, precum şi în regiunea capitalei Kiev.

Ameninţarea a fost constituită din rachete balistice şi de croazieră ruseşti, bombardiere Tu-95MS şi drone tip shahed.

În urma atacului, un incendiu a izbucnit într-un uzină industrială din regiunea Kiev.

Echipele de salvare sunt prezente pentru a evalua amploarea pagubelor şi nu sunt victime raportate.

Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de 225 de milioane de dolari.

Presa americană a relatat acest lucru, citând surse din administraţie, potrivit cărora pachetul va include muniţie pentru Himars.

Lasă un răspuns