Japonia acuză China că i-a încălcat în premieră apele teritoriale din jurul Insulelor Senkaku / Răspuns sfidător al Beijingului

Spread the love

Japonia a înaintat vineri Beijingului un protest formal după ce a acuzat că 4 nave de coastă chinezești înarmate au intrat în apele pe care țara insulară le consideră ale sale, relatează Reuters.

Guvernul nipon a declarat că incidentul a marcat prima ocazie în care vase chinezești înarmate cu ceea ce au părut tunuri au intrat în apele sale teritoriale din Marea Chinei de Est în jurul insulelor Senkaku, disputate între cele două țări.

China numește aceste insule Diaoyu.

„Nu mă aflu într-o poziție de a spune care sunt intențiile părții chineze, dar această intruziune a unor nave care aparțin pazei de coastă a Chinei în teritoriul nostru reprezintă o încălcare a dreptului internațional”, a declarat Yoshimasa Hayashi, șeful Cancelariei guvernului de la Tokyo, într-o conferință de presă.

Paza de coastă a Chinei a declarat în schimb că navele sale au „patrulat” în apele disputate, confirmând că acestea au fost înarmate, dar că misiunea a fost o „acțiune de rutină” pentru a apăra suveranitatea și drepturile maritime ale Beijingului.

Partea chineză a mai declarat că incursiunea a fost un „pas necesar” pentru pace și stabilitate, precum și pentru a contracara ceea ce a descris drept „mutările negative” pe care Japonia le-ar fi făcut recent.

„Sfătuim partea japoneză să fie prudentă în vorbele și acțiunile sale, să se gândească la sine și să înceteze provocările”, a mai declarat paza de coastă chineză într-un comunicat, adăugând totodată că își va intensifica „eforturile de garantare a ordinii”.

Hayashi a spus însă că Tokyo a înaintat un „protest puternic” către Beijing prin intermediul canalelor diplomatice și a cerut evacuarea rapidă a apelor sale de către vasele chinezești.

El a precizat că cele 4 nave au rămas în apele japoneze timp de peste o oră, dar că au plecat vineri după-amiaza.

„Această intruziune în apele noastre teritoriale este extrem de regretabilă și nu poate fi tolerată.

Vom continua să depunem toate eforturile pentru a fi vigilenți și pentru a monitoriza cu maximă urgență zonele din jurul Insulelor Senkaku, în timp ce discutăm calm, dar ferm, cu China”, a mai declarat oficialul japonez.

Lasă un răspuns