BILD: Putin e şantajat în mod brutal de dictatorul chinez Xi Jinping

Spread the love

BILD: Putin e şantajat în mod brutal de dictatorul chinez Xi Jinping O dispută a izbucnit între dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi cel mai apropiat aliat al său, dictatorul chinez Xi Jinping.

Xi Jinping exploatează situaţia economică dificilă a Rusiei pentru a-l şantaja pe Putin, scrie BILD.

Este vorba despre „Puterea Siberiei 2”, noul gazoduct al lui Putin, menit să aprovizioneze China cu gaze şi să umple pe termen lung visteria de război a Rusiei.

Pentru că ruşii nu-şi mai pot vinde gazul în Europa, au nevoie urgentă piaţa chineză.

Vezi mai multe articole din categoria externe Acum, Financial Times relatează, citând informatori, că există brusc un dezacord major între China şi Rusia.

Acest lucru se datorează unui „detaliu” care este deosebit de important pentru Putin: preţul gazului.

Potrivit raportului, China cere preţuri la gaz care se apropie de preţurile interne ruseşti, dar pe care Moscova le menţine scăzute cu ajutorul subvenţiilor.

Problema lui Putin este că el are nevoie de gazoduct mult mai urgent decât Xi Jinping, pe care l-a numit recent în mod afectuos „frate”.

Xi Jinping exploatează cu răceală dependenţa lui Putin, pentru a continua să împingă preţurile în jos.

Potrivit Financial Times, Putin i-a cerut dictatorului chinez, în timpul vizitei sale din mai, să ajungă la un acord privind gazoductul.

Cu toate acestea, acest lucru este „foarte departe” de a se întâmplă – iar asta are consecinţe brutale pentru Rusia.

Financial Times face referire la un raport secret al unei mari bănci ruseşti care a calculat cât de scump este şantajul chinezesc pentru Rusia.

De exemplu, profiturile gigantului de stat Gazprom s-ar prăbuşi cu aproape 15% dacă gazoductul Power of Siberia 2 nu va intra în funcţiune în 2029.

 „Republica Populară Chineză este probabil conştientă de faptul că Rusia are nevoie mai urgentă de gazoduct şi se foloseşte de supremaţia Beijingului în sectorul energetic pentru a smulge concesii din partea Rusiei în această problemă”, se precizează într-o analiză a Institutul pentru Studiul Războiului.

Acest lucru arată slăbiciunea majoră a lui Putin, potrivit Financial Times.

„Poziţia dură” a Beijingului faţă de Moscova „subliniază modul în care invazia Rusiei în Ucraina l-a făcut pe preşedintele Vladimir Putin tot mai dependent de sprijinul economic al liderului chinez Xi Jinping”.

Lasă un răspuns