SUA intenționează să repornească centralele nucleare închise. Operatorii, susținuți prin împrumuturi de la stat

Spread the love

SUA ar putea reporni unele centrale nucleare închise recent, pentru a putea să răspundă la cererea de electricitate cu emisii zero în creştere sau să adauge noi reactoare la centralele existente, a declarat Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm, într-un interviu pentru Reuters, transmite Agerpres.

Administraţia Biden crede că energia nucleară este vitală pentru atingerea obiectivelor referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi decarbonizarea economiei până în 2050, însă sectorul energiei nucleare este afectat de costurile mari ale construcţiei de noi centrale.

„Cred că ar putea fi repornite”, a spus Granholm referindu-se la unele centrale nucleare închise recent.

În luna martie a acestui an, Biroul pentru Programul de Împrumut (LPO) din cadrul Departamentului de Energie a eliberat un împrumut condiţionat în valoare de 1,52 miliarde de dolari firmei Holtec International, pentru ca aceasta să repornească un reactor închis la centrala nucleară de la Palisades, statul Michigan, care ar putea deveni prima centrală nucleară din SUA care va fi repornită după ce a fost închisă.

Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm a spus că ar fi surprinsă dacă Biroul pentru Programul de Împrumut (LPO) nu ar discuta şi cu operatorii altor centrale nucleare din SUA pentru ca şi acestea să fie repornite.

Granholm nu a dezvăluit numele companiilor dar a subliniat că ea nu este implicată în discuţiile pe care le poartă LPO.

Aproximativ o duzină de reactoare nucleare au fost închise în SUA, începând din 2013, în contextul competiţiei venite din partea centralelor pe gaze şi a creşterii costurilor cu siguranţa centralelor nucleare.

În cazul unora din aceste centrale nucleare, procesul de închidere a progresat mult prea mult pentru ca reactoarele să fie repornite.

Granholm a mai spus că există posibilitatea extinderii capacităţilor de producţie a energiei nucleare din SUA, într-un mod care să fie eficient din punct de vedere al costurilor, prin construirea de noi reactoare pe locul unde sunt amplasate actualele centrale.

Potrivit secretarului pentru Energie există aproximativ 30 de centrale nucleare pe teritoriul SUA care au autorizaţia de a construi noi reactoare.

„Deci nu trebuie să treci din nou prin tot procesul de autorizare, poţi să foloseşti infrastructura existentă pentru a creşte capacitatea de generare”, a apreciat Jennifer Granholm.

Oponenţii energiei nucleare susţin că, în comparaţie cu centralele eoliene şi cele fotovoltaice însoţite de baterii de stocare, construcţia de noi reactoare nucleare este mult prea scumpă şi prea lentă, adăugând şi faptul că energia nucleară generează deşeuri radioactive.

Cele două noi reactoare care au fost inaugurate în 2023 şi 2024 la centrala nucleară de la Vogtle, statul Georgia, au înregistrat întârzieri de mai mulţi ani şi depăşiri de costuri de ordinul miliardelor de dolari, iar consumatorii au suportat unele costuri.

În replică, Granholm a menţionat faptul că al doilea nou reactor de la centrala Vogtle a fost cu 30% mai ieftin decât primul graţie lecţiilor învăţate.

De asemenea, secretarul Energiei a apreciat că unii consumatori mari de electricitate ar putea fi dispuşi să plătească „o primă verde” pentru energia nucleară pentru că reactoarele oferă electricitate fără emisii poluante şi sunt considerate facilităţi energetice pe care te poţi baza.

Lasă un răspuns