SpaceX face joi al patrulea test cu mega-racheta Starship

Spread the love

Un nou sistem Starship este gata de lansare pe rampa SpaceX din Texas, iar joi se va face un al patrulea test, la care așteptările sunt cele mai mari de până acum.

Dacă totul merge bine, ambele componente ale sistemului vor reveni întregi pe Terra și nu vor mai exploda în atmosferă.

Federal Aviation Administration a dat aprobarea, iar SpaceX va face joi acest al patrulea test de la Starbase Boca Chica, din Texas, într-o „fereastră” de două ore care începe la ora 15.

00 (ora României).

Trei teste s-au mai făcut: primul în aprilie 2023, al doilea în noiembrie anul trecut și al treilea în martie 2024, acest ultim test având rezultate mult mai bune.

Primele două încercări cu prototipuri de Starship s-au încheiat foarte repede și cu explozii, dar lansarea din martie a fost un progres evident, fiind marcate multe dintre obiectivele ambițioase propuse.

Nava Starship a ajuns la 230 km altitudine, a făcut o serie de teste, (spre exemplu cel de închidere și deschidere a trapei și cel cu transferul de combustibil) dar nava s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă.

Partea bună este că și-a îndeplinit în mare măsură misiunea și au putut fi culese și date despre comportarea scutului termic la reintrarea în atmosferă.

Acum, la „Flight 4” (zborul 4), SpaceX aplică ce a învățat în ultimul an și are așteptări mult mai mari, scopul fiind de a vedea în ce fel pot cele două mari componente ale sistemului să revină pe Terra, pentru a fi ulterior folosite și în alte misiuni.

Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală (de propulsie), cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

Racheta are 120 metri înălțime, fiind cea mai mare și cea mai puternică realizată vreodată.

„Al patrulea zbor Starship își propune să ne aducă rapid mai aproape de viitorul în care rachetele sunt reutilizabile ”, spun cei de la SpaceX.

„Continuăm să dezvoltăm rapid Starship, punând hardware-ul într-un mediu real de zbor pentru a învăța cât mai repede posibil, pe măsură ce construim un sistem de transport complet reutilizabil, conceput pentru a transporta echipajul și încărcăturile pe orbita Pământului, spre Lună, spre Marte, dar și mai departe.

”La testul din 6 iunie, SpaceX speră că boosterul Super Heavy va efectua toate manevrele necesare pentru a ateriza controlat în Golful Mexic.

Și pentru nava Starship obiectivul este să se facă o intrare controlată în atmosferă și scutul termic să reziste, ideea fiind ca Starship să ajungă în Oceanul Indian întreagă, nu să explodeze în aer.

Surse: space.

com.

CNN, Reuters

Lasă un răspuns