Serviciul de informații al Moldovei confirmă acuzația de spionaj împotriva lui Gurgan: „Cunoaștem actorii, instrumentele și tacticile”

Spread the love

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a confirmat datele din ancheta The Insider privind colaborarea cu GRU a lui Igor Gorgan, fost șef al Marelui Stat Major al armatei moldovene, transmite TVR Moldova.

„Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență”, a precizat Serviciul pentru TVR Moldova.

„Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R.

Moldova.

În contextual investigației jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate.

Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”, a precizat SIS.

La începutul lunii martie, directorul SIS Alexandru Musteață a susținut o conferință de presă cu tema „Evaluarea implicării Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova, în 2024-2025”.

Musteață susținea că Rusia vrea să interfereze cu alegerile prezidențiale și referendumul legate de integrarea în Uniunea Europeană, printr-o strategie cu trei elemente principale: susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse; crearea mai multor crize în mai multe domenii ale vieții socio-politice; atac informațional de amploare pentru a amplifica efectul psihologic al crizelor.

„Influențele hibride din partea Federației Ruse au la bază imixtiuni în afacerile interne ale Republicii Moldova, cu implicarea actorilor politici, structurilor asociative/grupurilor pro-ruse de influență, companiilor informativ-analitice, conectate factorului rus, precum și grupurilor separate de cetățeni finanțați clandestin de către centrele subversive externe”, se spunea într-un comunicat al SIS.

Fostul șef al Statului Major General al Republicii Moldova, Igor Gorgan, a raportat omului său de legătură din serviciul rus GRU, colonelul Aleksei Makarov informații despre situația politică de la Chișinău și despre vizitele ucrainenilor veniți să cumpere armament, scrie publicația rusă independentă The Insider, care a avut acces la conversațiile de pe Telegram ale celor doi.

„Legătura moldovenească” a lucrat în cadrul Statului Major General până la sfârșitul anului 2021, până când noul președinte Maia Sandu l-a pus să demisioneze.

Iar înainte de expulzarea în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, a obținut un post la ONU.

Folosindu-se de vechile sale conexiuni din Ministerul moldovean al Apărării, Gorgan a rămas un informator important al GRU (serviciul de spionaj militar extern din Rusia), potrivit The Insider.

Igor Gorgan și Alexei Makarov au început să aibă contacte deosebit de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Printre altele, agentul Gorgan era neliniștit în privința livrărilor de arme către Ucraina din România și îi dă sfaturi colonelului Makarov: „Este necesar să închidem granița cu România cât mai repede posibil!”„Este o gaură mare! De acolo vin o mulțime de încărcături pentru Ucraina.

Mai ales încărcături militare! Românii încă mai au câteva fabrici militare care produc arme și muniții”, a adăugat generalul moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU era interesat în special de ce arme cumpăra Kievul în țările vecine, inclusiv în Moldova.

„Ukroboronexportul ucrainean încearcă să răscumpere (sau să ia cu ajutorul unor «parteneri») șase Mig-29 din Moldova, care se află la Marculești.

Ei insistă foarte mult.

.

.

Deocamdată avioanele sunt la locul lor.

Vor să facă operațiunea prin intermediul unei companii-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, i-a transmis generalul Gorgan colonelului rus din GRU.

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia spre localitatea ucraineană Reni.

Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, în timpul zilei stă pe loc pentru a nu deveni o țintă a aviației rusești”.

Lasă un răspuns