O alergătoare japoneză a terminat o cursă de 170 km în Himalaya, apoi și-a congelat ovulele la o clinică din Tokyo

Spread the love

Campioana japoneză la alergare Tomomi Bitoh a terminat o cursă de 170 km în Himalaya, în noiembrie anul trecut, și s-a îndreptat imediat spre o clinică din Tokyo pentru a-și congela ovulele, în speranța de a deveni mamă, la un moment dat, scrie Reuters, care observă că decizia este parte a unui fenomen tot mai întâlnit în această țară.

Fosta educatoare, în vârstă de 33 de ani, este doar una dintre femeile japoneze care apelează la procedura congelării ovulelor, în care autoritățile își pun speranța că va opri scăderea natalității.

„Am acest mare vis de a deveni numărul unu în lume”, a declarat Bitoh, care s-a clasat pe locul al doilea în rândul femeilor la Marathon des Sables din 2021, considerată a fi una dintre cele mai dificile curse pe distanță lungă din lume.

„Nu cred că este ceva ce pot face peste 10 sau 20 de ani, după ce voi avea un copil.

Este acum sau niciodată”, a spus ea.

Numărul mediu de copii născuți de o femeie japoneză a scăzut la un nou minim de 1,20 în 2023, potrivit datelor Ministerului Sănătății, prezentate miercuri.

Este al optulea an consecutiv de scădere la acest capitol și mult sub nivelul de 2,07 pe care experții îl consideră necesar pentru a menține o populație stabilă.

Japonia spune că problemele sale demografice reprezintă o „urgență națională tăcută” care sugrumă creșterea economică și pune o presiune puternică asupra sistemului său de securitate socială.

Guvernul, care spune că dificultatea găsirii unui echilibru între carieră și creșterea copiilor se numără printre principalii factori de descurajare a nașterilor, a alocat miliarde de dolari pentru eforturi prin care speră să inverseze tendința.

Anul trecut, autoritățile din capitala Tokyo au început să ofere subvenții de până la 300.

000 de yeni (1.

900 de dolari) femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani pentru a-și congela ovulele în vederea unor sarcini viitoare.

Până acum, semnele nu sunt neapărat încurajatoare.

Aproximativ 55% dintre bărbații și femeile singure, cu vârste sub 30 de ani, au spus că nu doresc să aibă vreodată un copil, a arătat în decembrie un sondaj anual realizat de Rohto Pharmaceutical – pentru prima dată când majoritatea respondenților au făcut această alegere.

Urmările sunt vizibile: în 2023, rata natalității din Tokyo a scăzut pentru prima dată sub 1, potrivit datelor ministerului.

„Devine greu pentru tineri să aibă perspective plăcute”, au declarat oficialii orașului.

„Acesta ar putea fi unul dintre factorii care stau la baza declinului natalității”, au adăugat ei, solicitând guvernului central să abordeze problemele și să găsească soluții fundamentale.

Alergătoarea japoneză a cerut mai mult sprijin public pentru familiile care cresc copii, precum și o schimbare de la viziunile tradiționale care împovărează femeile cu munca domestică.

„Creșterea copiilor costă foarte mulți bani”, a spus Tomomi Bitoh.

„Iar bărbaților le este mai greu decât femeilor să își ia concediu pentru îngrijirea copiilor.

Îmbunătățirile în aceste domenii ar face ca oamenii să devină mai pozitivi în ceea ce privește nașterea copiilor”, a adăugat ea.

Lasă un răspuns