Aplicația de învățat limbi străine Duolingo a înlăturat pentru utilizatorii săi din Rusia referințele la ceea ce Moscova numește „relațiile sexuale netradiționale” după ce compania a fost avertizată că ar putea fi clasificată drept organizație „extremistă” din cauza referințelor la teme LGBT, relatează Reuters.
După declanșarea războiului din Ucraina Rusia a înăsprit restricțiile privind ceea ce autoritățile de la Moscova numesc „propaganda LGBT”, măsura făcând parte dintr-o campanie mai amplă împotriva drepturilor și libertăților persoanelor homosexuale.
Noile restricții au provocat în unele cazuri situații absurde precum retragerea din librării a unor cărți cunoscute scrise de autori ca Oscar Wilde, Haruki Murakami și Fiodor Dostoievski.
Luna trecută autoritățile ruse au trimis în judecată doi distribuitori locali de film din cauza difuzării unor seriale americane, printre cele incriminate numărându-se seria cu supereroi Supergirl.
Cu o lună înainte, Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor, a transmis un avertisment în scris Duolingo în care acuza că aplicația promovează „relații sexuale netradiționale și propagandă LGBT”.
„Susținem drepturile LGBTQ+ și credem în normalizarea reprezentărilor LGBTQ+ prin conținutul nostru”, a declarat acum un purtător de cuvânt al Duolingo.
„Din păcate, legile locale ne interzic din a include anumite tipuri de conținut în Rusia.
Misiunea Duolingo este de a extinde accesul la educație de calitate în jurul lumii și suntem dedicați menținerii accesului la produsul nostru peste tot unde acest lucru este legal”, a adăugat acesta.
„Compania Duolingo a trimis Roskomnadzor o scrisoare de răspuns în care a confirmat că a șters din aplicația sa de instruire materialele care promovează relațiile sexuale netradiționale”, a declarat autoritatea rusă într-un comunicat remis miercuri și citat de agențiile de presă de la Moscova.
La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut Curtea Supremă a Rusiei a interzis pentru extremism „mişcarea internaţională” LGBT+, precum şi toate „filialele” acesteia în Rusia, deși o astfel de organizație nu este înregistrată nicăieri în lume.
Judecătorul şi-a citit verdictul în faţa presei, după o audiere în spatele uşilor închise, precizând că decizia va intra în vigoare „imediat”.
Audierea a avut loc fără apărător iar decizia Curţii Supreme a dus la interzicerea oricărui grup care apără cauzele LGBT+.
Decizia a venit la două săptămâni după ce ministerul rus al justiției a cerut ca „mişcarea internaţională LGBT” să fie calificată drept „organizaţie extremistă” şi interzisă pe teritoriul Rusiei, fără a clarifica ce organizaţie viza.
Rusia, care încearcă să se erijeze în apărător al moralităţii în faţa Occidentului pe care îl numește „decadent” și-a înmulțit măsurile conservatoare împotriva comunităților LGBT+, afirmând că astfel apără copiii în faţa comportamentelor „deviante”.
Începând cu luna iulie a anului trecut policlinicile rusești au început să angajeze sexologi care să îi „ajute” pe pacienți să „depășească” homosexualitatea și o serie de alte „tulburări mintale de natură sexuală”, după cum a arătat o copie a ordinului guvernamental obținut de Reuters cu câteva zile înainte de intrarea sa în vigoare.