Interesele ascunse din cursa României pentru noile buletine electronice și cum putem pierde 150 de milioane de euro

Spread the love

România se chinuie de trei ani să emită la nivel național noile cărți electronice de identitate (CEI).

Din 2021, de când s-a eliberat primul astfel de buletin nou, în județul Cluj, în cadrul unui program pilot, lucrurile s-au împotmolit în nenumărate obstacole de ordin tehnic și logistic.

La ele au contribuit și blocajele provocate de unele companii furnizoare de tehnologie, care au contestat procedurile de achiziție ale statului.

Miza este foarte mare.

Dacă nu începe să emită în acest an, pentru toți românii, noile cărți de identitate, România riscă să piardă banii europeni alocați în acest scop prin PNRR.

E vorba de 150 de milioane de euro.

Autoritățile responsabile susțin, însă, că eliberarea CEI va începe cât de curând, mai întâi în București, după care se va extinde în toată țara.

Până în 2026, CEI se va elibera gratuit, costurile de producție fiind acoperite din fonduri europene.

Ulterior, cetățenii vor scoate din buzunar 12,5 euro pentru a intra în posesia noului act de identitate.

Acesta va putea fi folosit pentru a accesa servicii publice digitalizate sau semnătura electronică și va ține loc de card de sănătate.

Totodată, de noile buletine depinde și cum vom putea călători peste câțiva ani, în UE.

Pe măsură ce actualele buletine vor expira, călătoriile în Uniunea Europeană se vor putea face în baza acestor noi cărți de identitate, dacă nu vrem să folosim pașaportul pentru a ieși din țară.

Motivele pentru care statul bate pasul pe loc de trei ani, cu emiterea noilor cărți de identitate electronice sunt multiple, iar Panorama a încercat să le descâlcească, cu ajutorul câtorva experți.

Citește mai mult pe Panorama.

ro

Lasă un răspuns