CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS Ziua porților deschise pentru outsidere la Roland Garros

Spread the love

A fost ziua marilor surprize la Roland Garros, pronosticurile specialiștilor din tenis fiind spulberate de două outsidere.

Posibila semifinală Rybakina vs Sabalenka s-a evaporat în zgura de pe Chatrier, iar surprinzătoarele Jasmine Paolini și Mirra Andreeva se vor duela joi pentru a obține calificarea în marea finală de pe 8 iunie.

>> România are semifinalistă la Roland Garros 2024: Gabriela Ruse, în penultimul act la dublu Nimic nu anunța o asemenea desfășurare a evenimentelor într-o zi de miercuri la finalul căreia calculele hârtiei anticipau că vom avea o semifinală între Rybakina (campioană la Wimbledon în 2022) și Sabalenka (dublă câștigătoare la Australian Open – 2022, 2023).

A fost victoria tenisului cu zâmbetul pe buze, a jucătoarelor pentru care să joace pe Chatrier a fost un vis împlinit și care au sperat la mai mult într-o zi în care marilor favorite nu le-au ieșit socotelile, dar nici jocul.

Să le luăm pe rând.

Jasmine nu este o nou venită în circuitul WTA, italianca împlinind 28 de ani pe 4 ianuarie.

La ediția din acest an de la Australian Open reușise cea mai importantă performanță din carieră la un Grand Slam: prezența în turul al patrulea.

La Paris a venit fără vreo presiune, așa cum chiar ea spunea la un moment dat pe durata turneului parizian, în pofida faptului că este favorită 12 la Porte d’Auteuil.

Am avut ocazia să-i urmăresc lui Paolini mai multe conferințe de presă de la Roland Garros, iar atmosfera a fost una amicală, precum o discuție între prieteni la o terasă.

Jasmine zâmbește mult, răspunde la orice întrebare cu o bună dispoziție molipsitoare și explică atât lucrurile bune făcute, cât mai ales pe cele care nu i-au ieșit așa cum și-ar fi dorit.

Rămâne chiar și după conferință alături de unii dintre jurnaliștii italieni dornici de continuarea dialogului într-un cadru neoficial.

Așa a jucat și în meciul cu Rybakina: a zâmbit mult, s-a bucurat că joacă pe una dintre cele mai mari arene de tenis din lume, iar susținerea fanilor i-a dat plusul de energie care a purtat-o la final spre victoria carierei.

Succesul (6-2, 4-6, 6-4 după două ore și trei minute) s-a conturat, este adevărat, și pe fondul multelor erori neforțate ale Rybakinei (48 la număr), dar marele merit a fost tot al italiencei.

Jasmine a jucat inteligent, a atras-o pe adversară într-un joc care să o pună în evidență, iar diferența impresionantă de forță și de gabarit (1,63 metri vs 1,84 metri) a fost anulată cu mare grație.

„Este un moment istoric, niciodată în atâția ani de tenis nu am avut ocazia ca Italia să aibă doi semifinaliști la un Grand Slam”, îmi spune cu un zâmbet larg jurnalistul Ubaldo Scanagatta, cel care la această ediția a bifat al 49-lea Roland Garros la care este prezent.

>> CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS.

O legendă a tenisului le dă speranțe românilor în privința viitorului Simonei Halep și oferă două exemple, dar și un avertisment: „Nu va fi ușor” Cel mai important rezultat din acest sezon pentru Mirra Andreeva a fost obținut la Madrid, pe zgura de la Caja Magica.

Rusoaica a ajuns până în sferturi, acolo unde nu a avut un răspuns pe măsura loviturilor Arynei Sabalenka.

La doar câteva săptămâni distanță, destinul a făcut ca Mirra să dea din nou peste Aryna, de această dată partida fiind una de gală: tot în sferturi, dar la Roland Garros.

Timp de două ore și 29 de minute (atât cât a durat partida de pe Chatrier), Mirra a transmis un mesaj clar: nu mă tem, sunt aici pentru a da și ultima picătură de energie pentru a încerca să câștig.

Iar soarta a fost de partea ei de această dată.

Cu toate că a pierdut primul set la photo finish (în tiebreak, scor 7-5), Mirra nu s-a lăsat intimidată de numele și de forța loviturilor adversarei.

A fost jos, a revenit, a condus și nu a profitat de avantajul breakului, a cerut răspunsuri din loja sa, s-a și enervat, dar a avut puterea să zâmbească uneori chiar și atunci când a ratat.

Iar asta a făcut diferența până la urmă.

S-a încăpățânat să îi returneze o minge în plus Arynei, iar în cele din urmă insistența i-a fost răsplătită: 6-7(5), 6-4, 6-4.

Două jucătoare care zâmbesc mult au reușit miercuri cele mai importante victorii de până acum din carieră.

Pentru una dintre ele 8 iunie va fi o zi cu totul specială: va juca finala de la Roland Garros 2024.

.

.

MIRRA JOINED OUR DANCE CHALLENGE 🔥💃#RolandGarros pic.

twitter.

com/PbxYXh37ShFORZA JASMINE 🇮🇹 #RolandGarros pic.

twitter.

com/jsRKqVzKAcFor a spot in a first career Grand Slam final 🏆#RolandGarros pic.

twitter.

com/CmkItD8kfTIga Swiatek (1) – Marketa Vondrousova (5) 6-0, 6-2Coco Gauff (3) – Ons Jabeur (8) 4-6, 6-2, 6-3Jasmine Paolini (12) – Elena Rybakina (4) 6-2, 4-6, 6-4Mirra Andreeva – Aryna Sabalenka (2) 6-7(5), 6-4, 6-4Iga Swiatek (1) – Coco Gauff (3)Jasmine Paolini (12) – Mirra AndreevaGrand Slamul de la Roland Garros are loc în perioada 26 mai – 9 iunie.

Campionii en-titre de la Paris sunt Iga Swiatek și Novak Djokovic.

Lasă un răspuns