VIDEO Alegeri europarlamentare 2024. Unde și cum votezi în străinătate? Tara cu cele mai multe secții de vot

Spread the love

Peste 2,5 milioane de buletine de vot au fost trimise în cele 915 secții de votare pentru alegerile europarlamentare de duminică, 9 iunie.

Cele mai multe dintre secțiile de vot vor fi în Italia, Spania și Marea Britanie, au informat într-o conferință de presă reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

„Ministerul Afacerilor Externe va organiza un număr de 915 secții de votare în străinătate, cel mai mare număr de secții de votare organizat până în prezent în străinătate.

Lista secțiilor de votare din străinătate, cele 915, cu tot cu adrese, de regăsește pe site-ul MAE, la rubrica dedicată alegerilor 2024”, a declarat reprezentantul MAE cu însărcinări speciale pentru procesele electorale în străinătate, Iulian Ivan.

Numărul secțiilor de vot pentru străinătate este cel mai mare din istorie.

„Statistic, sunt cu 80 de secții mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2019, când au fost 835 de secții de votare, cu 167 de secții mai mult decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020, când au fost înființate 748 de secții de votare și cu 474 de secții mai multe decât cele de la alegerile europarlamentare din anul 2019”, a detaliat Ivan.

Cele mai multe secții de vot sunt în țările unde se află și cei mai mulți români, au explicat reprezentanții MAE.

În anumite zone și orașe din străinătate nu vor fi organizate secții de vot, a anunțat Iulian Ivan.

Iată lista acestora: Iulian Ivan a explicat cum poate vota orice cetățean român aflat în străinătate cu ocazia alegerilor europarlamentare 2024.

„Au fost expediate din țară peste 2,5 milioane de buletine de vot, aproximativ 8.

400 de ștampile cu mențiunea „votat”, pentru 2.

300.

000 de timbre autocolante.

Cu sprijinul colegilor de la STS au fost expediate 6.

217 tablete”, a spus Iulian Ivan.

Votarea în străinătate începe sâmbătă, de la ora 22:00, ora României, cu deschiderea primei secții de votare în Noua Zeelandă.

„Se va desfășura, în funcție de fusul orar, pe durata a 34 de ore, ultimele secții din străinătate închizând votarea luni, 10 iunie, ora 8:00, ora României.

Secțiile care vor închide ultimele sunt cele aflate pe Coasta de Vest a SUA și în Canada”, a declarat reprezentantul MAE.

Întrebat de HotNews.

ro ce se întâmplă în situația în care una dintre secțiile deschise în străinătate rămâne fără buletine de vot, Iulian Ivan a spus că sunt slabe șanse ca acest lucru să se întâmple, însă există o procedură și pentru această eventualitate.

„Din experiența anterioară, dacă cumva se întâmplă, în trecut, într-adevăr, au mai fost cazuri, biroul electoral al secției de votare informează biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

Comunică faptul că există posibilitatea să rămână fără buletine de vot, urmând să fie transferate buletine de vot de la o altă secție din proximitate sau din apropiere care, poate, nu a avut un număr atât de mare de alegători prezenți la vot și care poate să transfere la altă secție de votare buletine de vot, astfel încât să asigurăm desfășurarea votării fără întreruperi (.

.

.

).

Sperăm că nu se întâmplă.

Din evaluările noastre, suntem acoperiți pe toate secțiile de votare”, a explicat reprezentantul MAE.

Secțiile de votare pentru alegerile de duminică, 9 iunie, se vor deschide la ora 7:00 și vor rămâne deschise până la ora 22:00.

Cu toate acestea, Iulian Ivan a precizat că votul poate fi prelungit după ora 22:00, însă doar în cazul în care sunt multe persoane care stau la rând și nu ar apuca să voteze.

Programul secțiilor de votare poate fi extins până la cel mult ora 23:59, atunci când sistemul de vot se va închide automat.

Citește și:

Lasă un răspuns