Veteranii britanici din Ziua Z au pornit spre Normandia după 80 de ani

Spread the love

Veteranii britanici au pornit marţi spre Normandia, unde, în urmă cu 80 de ani, au luptat pentru a elibera Franţa în Ziua Z, pregătindu-se să ia parte la ceremoniile care marchează un punct de cotitură major al celui de-al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Veteranii britanici din Ziua Z au pornit spre Normandia după 80 de ani Călătoria specială a făcut parte din celebrările pentru cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z, care va fi probabil ultima marcată la scară mare în prezenţa celor care au luptat în 1944.

Aproximativ 200 de veterani, majoritatea americani şi britanici, sunt aşteptaţi să ia parte la eveniment.

În contextul în care războiul face ravagii la graniţele Europei, ceremoniile din această săptămână au o rezonanţă specială.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiy se va număra printre invitaţii de joi.

Vezi mai multe articole din categoria social „Vă mulţumesc.

Mă bucur să fiu aici”, a declarat Joe Mines, după ce el şi alţi veterani – pasagerii vedetă de la bordul feribotului Mont St.

Michel – au ajuns la Ouistreham, Franţa.

Ei au fost întâmpinaţi de cântăreţi la cimpoi, iar trei veterani au înmânat o torţă comemorativă unor tineri în faţa feribotului.

Feribotul plecase din Portsmouth, principalul punct de plecare pentru cele 5.

000 de nave care s-au îndreptat spre Utah, Omaha, Gold, Juno şi Sword, plajele devenite celebre în urma operaţiunii din 6 iunie 1944.

Cu vârste cuprinse între 97 şi 103 ani, mulţi dintre veterani aveau bastoane sau erau în scaune cu rotile şi purtau medalii militare prinse la rever.

Mai devreme în cursul zilei, zeci de veterani americani în vârstă au adus un omagiu camarazilor lor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial în cimitirul american din Colleville-sur-Mer, tot în Normandia.

Lasă un răspuns