SUA: Cum s-a transformat audierea doctorului Fauci în Camera Reprezentanților: „Erou” vs „Locul tău e la pușcărie”

Spread the love

Dr.

Fauci a depus luni mărturie în fața unui grup de experți din Camera Reprezentanților care investighează originile Covid.

Comisia a găsit e-mailuri care sugerează că asistenții săi au ocolit legile privind înregistrările publice, dezvăluie New York Times.

Fauci a negat luni cu tărie acuzațiile republicanilor potrivit cărora ar fi contribuit la finanțarea cercetărilor care au declanșat pandemia sau ar fi ascuns posibilitatea ca aceasta să fi provenit dintr-un laborator, calificând acuzațiile drept „absolut false și pur și simplu absurde”.

Dr.

Fauci a citit în fața Comisiei un e-mail din februarie 2020 în care a îndemnat un om de știință proeminent care avea atunci suspiciuni cu privire la o scurgere de informații din laborator „să stabilească dacă îngrijorările sale sunt validate” și, în caz afirmativ, să le raporteze „foarte repede” la F.

B.

I.

„Este de neconceput ca cineva care citește acest e-mail să poată concluziona că am încercat să ascund posibilitatea unei scurgeri de laborator”, a declarat Dr.

Fauci, potrivit New York Times.

Ședința de luni a marcat punctul culminant al unei anchete îndelungate de 15 luni, inițial destinată să investigheze originile pandemiei de Covid-19.

În ultima vreme, însă, investigația s-a transformat într-un proces al doctorului Anthony Fauci, un imunolog de 83 de ani, ce a devenit imaginea publică a răspunsului american la pandemie sub doi președinți.

De-a lungul carierei sale de peste jumătate de secol ca om de știință guvernamental, Dr.

Fauci a fost supus unui val de critici și acuzații, dar și de aprecieri.

Democrații l-au prezentat pe Dr.

Fauci ca pe un erou american.

Reprezentanta Debbie Dingell, democrată din Michigan, a descris ancheta condusă de republicani drept „o vânătoare de vrăjitoare”.

În contrast, republicanii l-au acuzat pe Dr.

Fauci pentru închiderea școlilor, mandatele privind purtarea măștilor și alte politici pe care le-au considerat „invazive”.

Reprezentanta Marjorie Taylor Greene din Georgia, una dintre cele mai mari susținătoare ale lui Donald Trump, a fost deosebit de vehementă, afirmând că locul doctorului Fauci este în închisoare.

Recent, Marjorie Taylor Greene a fost lăudată la televiziunea rusă, după ce s-a opus votului din Camera Reprezentanților pentru ajutorul militar american destinat Ucrainei, de Margarita Simonian, redactora-șefă a rețelei de televiziune RT, care a spus despre republicană că este „o frumusețe”.

(Foto: Francis Chung/POLITICO / AP / Profimedia)În cadrul ședinței, Dr.

Fauci a insistat că este imposibil ca experimentele finanțate din banii contribuabililor americani la laboratorul din Wuhan să fi produs virusul care a cauzat pandemia.

De asemenea, el a subliniat că majoritatea dovezilor sugerează o origine naturală a virusului, transmițându-se de la animale la oameni.

Cu toate acestea, ședința a divagat de la subiectul principal, inclusiv când Marjorie Taylor Greene a adus în discuție utilizarea câinilor în experimente finanțate de guvernul federal.

Reamintim că Statele Unite au suspendat din 2023 finanțarea federală acordată Institutului de Virusologie Wuhan din China (WIV) pentru că nu a furnizat documente legate de preocupările legate de încălcări ale protocoalelor de biosecuritate la această unitate care se confruntă de ani de zile cu întrebări legate de originea pandemiei COVID-19, potrivit Reuters.

Laboratorul P4 (centru) al Institutului de Virusologie din WuhanFoto: Hector RETAMAL / AFP / ProfimediaDepartamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA (HHS) a declarat, de asemenea, că dorește să interzică organismului de cercetare chinez să participe în viitor la programe guvernamentale de achiziții publice și non-achiziții.

WIV nu a mai primit finanțare federală de la National Institutes of Health (NIH), agenția americană de cercetare medicală, din iulie 2020, potrivit unei declarații a HH.

Ancheta a dezvăluit, de asemenea, e-mailuri și mesaje interne care sugerează că foștii asistenți ai doctorului Fauci au încercat să eludeze legile privind înregistrările publice.

Aceste dezvăluiri au ridicat semne de întrebare cu privire la transparența agenției de cercetare medicală pe care Dr.

Fauci a condus-o.

Unele e-mailuri sugerau că oficialii erau mai preocupați de protejarea imaginii lor publice decât de dezvăluirea informațiilor esențiale despre pandemie, ceea ce a stârnit critici privind responsabilitatea guvernamentală.

Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din Statele Unite au restabilit în mai 2023 un grant pentru studierea coronavirusurilor la lilieci acordat EcoHealth Alliance, o organizație neguvernamentală din New York care în ultimii ani a fost în centrul unor controverse uriașe (și teorii ale conspirației) din cauza colaborării sale cu Institutul de Virusologie din Wuhan.

În aprilie 2020 NIH a anulat grantul acordat celor de la EcoHealth, după ce fostul președinte american Donald Trump a sugerat că SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

Însă doar câteva luni mai târziu NIH a reinstaurat grantul, doar pentru a-l suspenda apoi imediat până la întrunirea unor condiții pe care cei de la EcoHealth le-au catalogat drept „imposibil” de îndeplinit la momentul respectiv.

Sigur, faptul că NIH au admis după abia după mai bine de un an de zile că au finanțat cercetări periculoase asupra coronavirusurilor n-a ajutat cu teoriile conspirației (FOTO: CDC-James Gathany / Sciencephoto / Profimedia)Oamenii de știință consultați de revista Nature cu privire la noua reluare a grantului au lăudat decizia, afirmând că acest tip de cercetări sunt esențiale pentru evitarea următoarei pandemii și că suspendarea inițială a fost motivată politic.

De fapt, noua decizie a NIH a venit după ce un grup de cercetători americani fără legături cu EcoHealth a făcut lobby puternic pentru reacordarea finanțării.

Cert e că NIH a pus o serie de condiții draconice pentru reluarea grantului, printre acestea numărându-se o interdicție de a face cercetări în China și interzicerea colectării oricăror mostre noi de la vertebrate precum liliecii.

Probabil cea mai importantă e însă interzicerea oricăror cercetări care ar putea duce la creșterea infecțiozității unui virus, sau așa-numitele cercetări de tip „gain-of-function”.

Lasă un răspuns