Procuratura Anticorupție (PA) și Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a așa-numitelor Notițe Roșii, care se referă la infractorii dați în urmărire internațională.
Până acum, au fost reținute patru persoane, relatează AFP și NewsMaker.
Operaţiunea vizează, potrivit procurorului financiar Jean-François Bohnert, o tentativă de „corupţie” a „funcţionarilor”, în special în Moldova, „de a împiedica difuzarea de către Interpol a notițelor roşii care vizează fugari căutaţi internaţional”.
„Un grup de persoane de diferite naționalități sunt suspectate că au implementat o schemă de corupție pentru a le permite fugarilor să blocheze și să șteargă notificările roșii care îi vizează, prin plata unor mite funcționarilor publici, în special în Moldova”, a spus Bohnert într-un comunicat de presă.
Sumele acestor mite ar putea ajunge la „câteva milioane de dolari”, a adăugat el.
Potrivit unei surse apropiate cazului, acești fugari aparțineau parțial crimei organizate.
Aceste operațiuni s-au desfășurat în 33 de locații diferite din Moldova, au vizat 12 suspecți și au avut ca rezultat plasarea în custodia poliției a patru persoane, potrivit procurorului.
Potrivit unei alte surse apropiate cazului, „persoanele aflate în arestul poliției sunt toți moldoveni.
Sunt funcționari din cadrul Ministerului de Interne.
Principalele preocupări sunt oficiul central național Interpol al Republicii Moldova și serviciul de gestionare a cererilor de azil.
Bohnert a precizat că procedura franceză era deschisă din 25 august 2023, încredințată anchetatorilor de la Oficiul Central Anticorupție (OLCCIFF) „pe baza informațiilor furnizate de Interpol”.
Reprezentanții PNF și OCLCIFF, precum și FBI, poliția federală americană, au fost prezenți la operațiunea de marți, potrivit PNF.
Șefa PA, Veronica Dragalin, a anunțat că, pe 2 aprilie, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal, în baza informațiilor dintr-o anchetă a Parchetului Național Financiar al Franței.
Ancheta franceză a fost inițiată, la rândul său, în urma recepționării unor informații de la Interpol.
Ulterior, autoritățile din Marea Britanie au furnizat și alte informații relevante Procuraturii Anticorupție.
Pe 11 aprilie, Republica Moldova și Franța au încheiat un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust de la Haga, Olanda.
Procuratura Anticorupție a solicitat și asistența FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale care urmau să fie ridicate în cadrul perchezițiilor.
Potrivit probelor din ancheta comună, grupul de crimă organizată ar fi pus la cale o schemă prin care cei vizați de Notițele Roșii Interpol să poată obține azil sau statut de refugiat în Moldova și în alte țări, cu scopul de ale bloca și șterge.
Pentru acest lucru, persoanele vizate de Notificările Roșii plăteau mită către funcționari publici, inclusiv în Republica Moldova, potrivit NewsMaker.
Interpol a citat și o anchetă de criminalitate cibernetică paralelă efectuată de autoritățile britanice, „care a scos la iveală că persoane suspectate de corupție în Moldova ar fi putut transmite informații despre notițele roșii către persoane căutate”.
Veronica Dragalin a meționat că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, suspectată de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, a plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii.
„Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații”, a comunicat Dragalin.