[P] Bursa este deschisă pentru oricine. Accesul simplu la performanțele bursei prin fonduri de tip ETF

Spread the love

Bursa de Valori din București (BVB) oferă publicului larg acțiunile unora dintre cele mai importante companii din România: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Société Générale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele.

Performanțele acțiunilor listate la bursa din București au fost foarte bune în ultima perioadă.

Prețul acestora a crescut în medie cu 31,8% în 2023 și cu 15,6% în 2024 (până la data acestui articol, 29 mai).

Performanțele sunt calculate ca o creștere medie ponderată a celor mai importante 20 de acțiuni listate la bursa din București.

Poate ai citit și tu despre investițiile la bursă și ți s-a părut un domeniu complicat: cum alegi acțiunile cele mai potrivite? Când este momentul cel mai bun de cumpărare? Care este momentul cel mai bun de vânzare? Câte acțiuni diferite ar trebui să cumperi și ce sumă ar trebui să aloci pentru fiecare? Investițiile la bursă pot fi un domeniu complex (dar nu complicat).

Știai că există și variante simple? Pe lângă acțiuni, bursa din București oferă publicului și fonduri de investiții de tip special, listate la rândul lor.

Este vorba de fonduri de tip ETF sau Exchange Traded Fund.

Poate ai mai auzit deja de ele.

Fondul ETF BET Patria – Tradeville, spre exemplu, investește în cele mai importante 20 de acțiuni listate la bursa din București, acțiuni incluse într-un indicator mediu calculat de BVB și numit BET.

Persoanele care investesc în acest fond dețin, în mod indirect, acțiuni la 20 de companii românești importante (unele din ele sunt prezentate mai sus, la începutul acestui articol).

Acest fond, administrat de Patria Asset Management, oferă un răspuns imediat la întrebările de mai sus.

Vrei să beneficiezi de creșterea și profiturile celor mai importante companii românești, dar nu știi ce acțiuni să alegi sau cum să începi? Cumpără la bursă ETF BET Patria – Tradeville și vei deține un coș diversificat de 20 de acțiuni importante, fără decizia de alegere a acțiunilor individuale, a numărului acestora și a sumei de alocat în fiecare.

Este o variantă simplă și modernă (și folosită pe scară largă pe plan internațional: activele fondurilor de tip ETF la nivel global erau estimate la 11,6 trilioane de dolari la sfârșitul anului 2023).

Nu trebuie să ai mulți bani pentru a investi în fond.

Poți începe cu 1.

000, 500, 100 sau chiar cu 27,3 lei (acesta din urmă fiind prețul unei unități de fond la bursă – valoarea minimă pe care o poți investi).

Au mai rămas două întrebări importante: când cumpărăm și când vindem? Când investim în fond și când retragem bani din el? Prețurile acțiunilor la bursă fluctuează, există perioade de creștere, dar și unele perioade de scădere (însă tendința pe termen lung este crescătoare și se bazează pe creșterea economiei pe termen lung).

Investind în cele mai importante acțiuni românești, ETF BET Patria – Tradeville a adus investitorilor săi un câștig de 76,5% în ultimii trei ani încheiați la 28 mai 2024 și de 156,7% în ultimii cinci ani.

Toate aceste performanțe sunt calculate după costurile plătite de fond, costuri care au fost reduse recent.

Investitorii nu plătesc niciun comision fondului sau administratorului său, ci doar comisionul de tranzacționare la bursă către intermediarul ales.

O vorbă înțeleaptă spune că cel mai bun moment de investiție la bursă era ieri.

Dacă nu ai investit deja, atunci al doilea cel mai bun moment este chiar acum.

Nu putem ști exact cum va fluctua prețul acțiunilor la bursă într-o anumită zi, săptămână sau lună, dar ne putem baza pe tendința crescătoare a acțiunilor pe termen lung (aceasta se bazează, la rândul ei, pe creșterea economică și pe progresul tehnic, înregistrate în timp).

Poți începe o investiție cu o sumă mai mare sau mai mică și poți evalua în timp performanțele ei.

O altă idee bună este de a plasa bani în fond în mod regulat, ca de exemplu alocând o parte din salariul lunar.

Sumele mici depuse lunar se pot acumula în timp și pot ajunge la valori importante.

Cât despre alegerea momentului vânzării, ține cont că investiția la bursă se realizează pe termen mai lung, ca de exemplu trei sau cinci ani (desigur, banii pot fi retrași oricând prin vânzarea unităților de fond la bursă, dacă apar urgențe sau schimbări de planuri; nu există restricții în acest sens).

Dividendele încasate de fond de la companiile din portofoliu sunt reinvestite și contribuie la creșterea performanțelor sale.

Fondul nu plătește impozit pe dividendele încasate, iar economia astfel realizată compensează o parte din costurile fondului.

ETF BET Patria – Tradeville este listat, la rândul lui, la Bursa de Valori București, din anul 2012.

Fondul este cel mai mare ETF cu investiții în acțiuni românești și a anunțat recent depășirea unui activ total de 300 de milioane de lei (activul reprezintă valoarea tuturor investițiilor în fond) și a 20 de mii de investitori.

Pentru a plasa economiile în acest fond și pentru a retrage bani din el se folosesc serviciile unei firme autorizate să cumpere și să vândă acțiuni la bursă (numită și broker sau firmă de intermediere).

Lista completă a acestora se găsește pe site-ul www.

bvb.

ro, în secțiunea Intermediari.

După alegerea unuia dintre aceștia, vei urma o procedură simplă de deschidere a unui cont de investiții, în mod similar cu procedura de deschidere a unui cont bancar.

Mai departe, contul de investiții se alimentează printr-un virament bancar, iar banii virați pot fi folosiți pentru a investi în fondul prezentat în acest articol (și în orice alte acțiuni sau instrumente oferite de BVB, bineînțeles).

Găsești mai multe informații despre fondul ETF BET Patria – Tradeville, performanțele, riscurile și caracteristicile sale, pe site-ul administratorului, aici.

Încearcă și tu, chiar și cu o sumă mică.

Vei descoperi că este mai simplu decât crezi și vei beneficia în timp de performanțele celor mai importante companii românești.

Patria Asset Management

Lasă un răspuns