Joe Biden virează la dreapta în domeniul imigraţiei / ONU se declară „foarte îngrijorată” de înăsprirea politicii

Spread the love

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) s-a declarat marți „foarte îngrijorat” de înăsprirea politicii de imigrație din SUA anunțată anterior de președintele Joe Biden, îndemnând Washingtonul să își reconsidere deciziile, potrivit AFP.

„Noile măsuri vor împiedica multe persoane care au nevoie de protecție internațională să beneficieze de azil și vor rămâne fără o opțiune viabilă pentru a-și găsi siguranța”, a afirmat UNHCR într-un comunicat.

Președintele Biden, aflat în campanie pentru realegere, a semnat un decret care va împiedica acordarea de azil migranților care au intrat ilegal în SUA atunci când numărul acestora depășește 2.

500 pe zi, ceea ce se întâmplă în prezent.

Textul, care va intra în vigoare miercuri la ora 00:01 (04:01 GMT), facilitează, de asemenea, expulzările către Mexic, cu câteva rare excepții.

„Să rezolvăm problema şi să încetăm să ne batem în acest subiect”, a declarat el, subliniind că nu-i va „diaboliza niciodată” pe migranţi.

Solicitanţii de azil urmează să fie autorizaţi din nou să intre în Statele unite imediat ce numărul lor va scădea la 1.

500 pe zi, potrivit Casei Albe.

Este vorba despre una dintre cele mai restrictive politici ale imigraţiei adoptate vreodată de către un preşedinte democrat, în contextul în care toate sondajele arată că acest subiect cântăreşte greu în şansele unei realegeri a lui Joe Biden în noiembrie.

Adversarul său republican Donald Trump a respuns aceste anunţuri şi a repetat că preşedintele american, în opinia sa, a „abandonat complet frontiera de sud”.

„Orice persoană care pretinde că se teme în mod legitim de persecuție în țara sa de origine trebuie să aibă acces la un teritoriu sigur și să poată fi examinată înainte de a fi deportată”, a scris UNHCR.

„Facem apel la Statele Unite să își respecte obligațiile internaționale și îndemnăm guvernul să reconsidere aceste restricții, care subminează dreptul fundamental de a cere azil”, continuă agenția ONU, angajându-se să sprijine Statele Unite în „eforturile sale de a reforma în mod fundamental” controalele la frontiere și sistemul de azil.

Lasă un răspuns