e-Factura: Ce se va întâmpla dacă nu ai depus facturile din perioada ianuarie – mai 2024

Spread the love

Multă lume se întreabă ce se va întâmpla în situația în care nu au fost încărcate facturile din perioada ianuarie – mai 2024 în sistemul RO e-Factura gestionat de Ministerul Finanțelor.

Conform unui document transmis de Minister către HotNews.

ro, instituția reamintește că în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024 pentru facturile netransmise în sistem nu se aplică amenzi având în vedere extinderea perioadei pentru care nu se aplică sancțiune, extindere prevazută de OUG 30/2024.

Totuși, companiile care nu își îndeplinesc obligația de transmitere a facturilor emise în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, pot face obiectul sanctionării, în conditia în care solicitarea de transmitere este dispusă ca urmare a unui control inopinat, control antifraudă, verificări documentare sau inspecții fiscale.

“Neaducerea la îndeplinire a măsurii expres formulate poate duce la constatarea încălcarii prevederilor art 336, alin.

(1), lit.

g) din Legea nr.

207/2015 privind Codul de procedura fiscală.

Fapta este sancționată cu amendă de la 2.

000 lei la 14.

000 lei conform art.

336 alin.

(2) lit.

c) din același act normativ”, conform Ministerului Finanțelor.

Vineri – 31 mai a fost ultima zi pentru care neîncărcarea facturilor în sistemul RO e-Factura nu este sancționată.

În luna iunie, firmele, PFA și ONG-urile care nu încarcă facturile în sistem vor primi amenzi.

Astfel, firmele mari vor plăti între 5.

000 – 10.

000 lei, cele mijlocii vor primi între 2.

500 – 5.

000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice între 1.

000 – 2.

500 lei.

Dacă ANAF va vedea că în cursul unei luni nu au fost încărcate mai multe facturi, va sancționa fapta o singură dată pentru toate, nu la fiecare factură în parte.

De exemplu, în iulie Fiscul constată faptul că o firmă nu a încărcat 5 facturi aferente lunii iunie, atunci va da o singură amendă.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii.

Pentru mai multe detalii vezi: Amenzile pentru neîncărcare în sistemul e-Factura se vor aplica doar pentru luna iunie / Din iulie intră în vigoare încă o sancțiuneSursă foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns