La nici o lună după ce Iuri Borisov, directoul Roscosmos, anunța că Rusia a început deja lucrul la o centrală nucleară care să asigure energia viitoarei baze lunare permanente ruso-chineze, precum și faptul că are în plan construirea unui uriaș remorcher spațial propulsat de un reactor nuclear, NASA face un anunț similar.
Oficialii Agenției Spațiale Americane au confirmat faptul că au contactat deja companiile Spacex și BlueOrigin pentru a le cere să dezvolte vehicule spațiale capabile să transporte oameni și echipamente pe, și de pe, suprafața Lunii.
Această cerință vine în contextul programului Artemis, unul cu mult mai ambițios și mai complex decât Apollo.
Scopul nu mai este doar de a duce oameni pe suprafața Lunii, ci de a întreprinde experimente științifice mult mai complexe decât până acum, de a construi o stație spațială pe orbita Lunii, de a amplasa o bază permanentă pe Lună și de a pregăti viitoarele misiuni către Marte.
Unul dintre proiectele cheie al întregului program Artemis îl reprezintă construirea stației orbitale Gateway, una care va avea rol de centru de comunicare, laborator de știință și modul de locuit pentru astronauți.
Acolo vor andoca navele care urmează să transporte astronauți către Lună sau către Terra.
Însă programul Artemis implică mult mai mult decât atât.
NASA va avea nevoie de nave capabile să transporte materiale grele pe suprafața Lunii, așa cum ar fi roverele presurizate.
Iar în acest scop a cerut celor de la SpaceX și Blue Origin să dezvolte proiecte de nave cargo uriașe, capabile să ducă la îndeplinire astfel de misiuni.
Conform declarațiilor oficiale ale NASA, astfel de vehicule vor trebui să poarte încărcături cu o masă de 12-15 tone.
Mai mult, ar trebui să fie gata în anul 2032, anul lansării misiunii Artemis VII, misiunea care va duce pe suprafața Lunii platforma mobilă Lunar Cruiser.
Este vorba despre un rover presurizat, care va fi construit în colaborare cu Toyota și Agenția Spațială Japoneză, JAXA și care va fi folosit atât ca vehicul, cât și ca locuință temporară pentru astronauți.
NASA a sublinat că nu își dorește concepte 100% noi.
În acest scop, inginerii de la SpaceX și Blue Origin pot crea variante modificate ale sondelor de aterizare cu echipaj uman.
Acestea vor funcționa fără ajutor uman, ceea ce înseamnă că nu vor necesita sisteme complexe de susținere a vieții.
În acest moment, ambele companii se află în etapele preliminare ale proiectului.
Modelele vor fi prezentate specialiștilor NASA, iar aceștia vor decide detaliile și elementele care trebuie să fie dezvoltate.
Programul Artemis a demarat cu misiunea Artemis 1, lansată în noiembrie 2022, și care a reprezentat un zbor de test pentru SLS, vehiculul de lansare supergreu american, dezvoltat de NASA.
Artemis 2, care implică un zbor al capsulei Orion în jurul Lunii, urmează să fie lansată în anul 2025.
Artemis 3, misiunea care va duce primii astronauți pe Marte după mai bine de 50 de ani, a fost amânată pentru septembrie 2026.
Artemis 4, în cadrul căreia urmează să fie transportate primele componente ale stației orbitale lunare Gateway și care, de asemenea, va duce astronauți pe suprafața Lunii, este programată pentru anul 2028.
În același timp, misiunile Artemis 5 și 6, care implică andocarea capsulei Orion la stația Gateway, plus transportul unor componente noi ale acesteia din urmă, vor avea loc în anii 2030 și 2031.
Misiunile Artemis 7-11, care au în plan transportul primelor componente ale bazei lunare permanente vor fi demarate în anul 2032, urmând să fie finalizate în anul 2036.
Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!Sursa foto: profimediaimages.
ro