Prețul gazelor de pe piețele europene a crescut la cel mai mare nivel din luna decembrie până acum, ajungând luni la circa 38 euro/MWh.
Pe parcursul zilei de marți, prețurile s-au mai calmat și au revenit la nivelul de 34 euro/MWh, pe platforma TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc cotațiile de referinţă în Europa.
Bursa din România a reacționat cu întârziere, în condițiile în care luni, pe piața spot, gazele erau tranzacționate cu 34 euro/MWh, iar marți cu 39 euro / MWh.
Această situație a fost provocată de o fisură într-o conductă de gaze din Norvegia și arată cât este de vulnerabilă Europa din cauza dependenței sale de o sursă de aprovizionare.
Gigantul norvegian de petrol și gaze Equinor a devenit principalul furnizor de gaze al Europei.
Această companie a ajuns să furnizeze aproximativ 30% din necesarul UE, înlocuind, practic, pe rușii de la Gazprom.
Compania norvegiană Equinor a reușit să înlocuiască aproape complet Gazprom în domeniul furnizării de gaze către Europa.
Astfel, Europa a devenit dependentă de Norvegia.
Astfel, chiar și o scurtă întrerupere în aprovizionare poate influența puternic prețurile la gaze.
Acea fisură în conducta de gaze norvegiană a afectat în special furnizarea către Marea Britanie, fapt care a dus la creșterea prețurilor luni.
Însă, pe fondul îngrijorărilor, s-a produs o creștere a prețurilor inclusiv în Statele Unite și Asia.
Întreruperea în aprovizionare va fi remediată până vineri, după ce va fi reparată conducta, scrie Reuters.
Modul în care a reacționat piața de gaze după această întrerupere în aprovizionare arată riscurile dependenței de țările producătoare.
Norvegia a ajuns acum să furnizeze 30% din necesarul de gaze la nivelul UE.
Înainte de invadarea Ucrainei, Gazprom furniza aproximativ 35% din gazul Europei.
Din cele peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale furnizate de Norvegia în Europa, anul trecut, aproximativ două treimi au fost vândute de Equinor.