Washington Post: Propaganda Kremlinului a prezentat un înlocuitor pentru Zelenski. O platformă rusească de dezinformare a avut un rol important

Spread the love

Propaganda rusă l-a prezentat pe Viktor Medvedciuk drept înlocuitorul lui Zelenski Informaţia a fost dezvăluită de publicaţia Washington Post, care a citat oficiali şi documente nedivulgate.

Publicaţia a făcut legătura între această operaţiune de propagandă a Rusiei şi site-ul Vocea Europei, care a fost identificat de autorităţile europene ca fiind un instrument de propagandă şi influenţă rusească în UE.

În cadrul acestei operaţiuni se află şi proiectul The Other Ukraine („O altă Ucraina – trad.

), o platformă de dezinformare cu sediul în Rusia, menită să se prezinte drept un „guvern ucrainean în exil”, notează Washington Post (WP).

Vezi mai multe articole din categoria externe Viktor Medvedciuk, despre care s-a crezut multă vreme că este mâna dreaptă a preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, a fost reţinut şi schimbat cu Rusia într-un schimb de prizonieri în 2022.

Praga a declarat în martie că Medvedciuk supraveghea operaţiunile postului Vocea Europei, care ar fi fost, de asemenea, folosit pentru a plăti politicieni favorabili Kremlinului în UE.

Recent, postul a fost inclus pe lista de sancţiuni ale UE, alături de alte trei instituţii de presă legate de Kremlin.

Vocea Europei, creată la începutul anului 2023, a fost iniţial legată de o operaţiune de propagandă condusă de primul adjunct al şefului de stat major al Kremlinului, Serghei Kiriyenko, a scris WP.

Publicaţia a făcut legătura între campania lui Kiriyenko şi proiectul ,,O altă Ucraina”, fondat de Medvedciuk, care s-a prezentat drept „guvernul ucrainean în exil” şi „partidul păcii” între Ucraina şi Rusia.

Operaţiunea lansată de maşinăria de propagandă rusă avea, printre altele, scopul de a-l prezenta pe Medvedciuk drept un înlocuitor viabil pentru Zelenski şi „o alternativă la un posibil război nuclear” în ochii liderilor de opinie europeni.

Totodată, un alt obiectiv era şi de a-i spori sprijinul lui Medvedciuk în interiorul Ucrainei însăşi, după ce a fost sancţionat de autorităţile de la Kiev şi către alte ţări, pentru activităţile întreprinse, notează publicaţia.

La începutul lunii aprilie, agenţia ucraineană de presă Ukrinform dezvăluia faptul că Rusia a răspândit un fals despre preşedintele Volodimir Zelenski, în legătură cu achiziţia unui conac regal care ar fi fost deţinut de Regele Charles al III-lea.

Informaţia falsă ar fi fost propagată prin intermediul unui canal de YouTube şi al unui site şablon prezentat ca fiind o publicaţie britanică.

La momentul respectiv, detaliile răspândite au fost negate de către autorităţile de la Kiev, afirmând că acestea fac parte din propaganda Kremlinului.

 

Lasă un răspuns