Ministerul de Externe al Rusiei a adăugat pe lista persoanelor cărora li s-a interzis intrarea în Rusia o serie de „figuri din establishmentul” britanic, printre care jurnalişti şi experţi britanici, din cauza acţiunilor lor „ostile”, „care acoperă evenimente socio-politice importante” din Rusia „într-un mod negativ și neadevărat”, relatează Reuters și Ria.
Ministerul a declarat că a cerut Londrei să renunțe la sprijinul acordat Ucrainei, despre care a spus că a cauzat mai multe victime civile.
„Retorica provocatoare anti-rusă a oficialilor britanici și pașii practici ai Londrei către dezvoltarea militară ulterioară a Ucrainei indică determinarea neînduplecată a conducerii britanice de a continua dura confruntare sistemică cu țara noastră, rolul principal în insuflarea rusofobiei și răspândirea dezinformarii despre Rusia la ordinul autorităților mass-media britanice”, a declarat Ministerul rus de Externe.
Astfel, politicieni locali, jurnaliști „mincinoși” și experți au fost adăugați pe lista britanicilor care nu au voie să intre în Rusia.
„Eforturile britanicilor de a discredita și de a izola la nivel internațional Rusia, inclusiv în contextul Districtului Militar de Nord, vor primi inevitabil o respingere decisivă și dură din partea noastră”, a asigurat ministerul.
În plus, Ministerul rus de Externe a raportat că Moscova „cere Londrei să renunțe la sprijinul militar pentru Ucraina, ceea ce duce la victime în rândul civililor și nu face decât să prelungească agonia regimului neo-nazist de la Kiev”.
Președintele Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rusesc.
El s-a referit astfel le apelul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, de a le cere aliaților să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează Occidentul ca ajutor militar.
De atunci tot mai multe țări și-au dat acordul.
Un purtător de cuvânt al guvernului german, care până recent era reticentă, a declarat vineri că Berlinul va urma exemplul Statelor Unite, permițând Ucrainei să își folosească armele pentru a viza obiective militare legitime din interiorul Rusiei.
Berlinul a spus că Kievul poate lovi ținte militare legitime din interiorul Rusiei, în conformitate cu obligațiile internaționale.
Cu doar o seară înainte, Politico a relatat că SUA au luat decizia de a permite Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi în Rusia, deși într-o zonă limitată, în apropierea regiunii Harkov.
Washingtonul și-a susținut decizia observând că Moscova a intensificat foarte mult atacurile asupra regiunii Harkov de la situri de lansare din interiorul Rusiei.
Mai multe rachete rusești au lovit clădiri civile în orașul ucrainean Harkov chiar vineri dimineață, provocând moartea a cel puțin patru persoane și rănirea multor altora, potrivit autorităților locale.
În ceea ce priveşte ofensiva lansată luna trecută de Rusia în regiunea ucraineană Harkov, Putin a spus că aceasta a fost provocată de aliaţii occidentali ai Ucrainei, pe care i-a acuzat că au ignorat cererile Rusiei de a determina Ucraina să nu atace regiunea rusă de graniţă Belgorod.
La începutul lunii mai, Regatul Unit a autorizat Kievul să folosească materialul militar britanic, şi anume rachetele de croazieră de tip Storm Shadow, pentru a lovi pe teritoriul rus.
Citește și:Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.
ro