Președinta Parlamentului de la Tbilisi, Şalva Papuaşvili, a semnat luni legea privind „agenții străini”, după ce legislativul a votat să treacă peste veto-ul prezidențial, relatează Reuters.
Conform legislației georgiene, acesta a fost ultimul pas procedural, iar legea a intrat oficial în vigoare, arată Meduza.
Proiectul de lege impune ONG-urilor sau mijloacelor de informare în masă care primesc mai mult de 20% din finanţarea lor din străinătate să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”, introducând, de asemenea, amenzi punitive pentru încălcarea legii, precum şi cerinţe de divulgare a informaţiilor.
Introducerea ei a generat timp de o lună cele mai mari proteste de când Georgia și-a declarat independența în 1991 după prăbușirea Uniunii Sovietice, reprimate în unele zile brutal de forțele de ordine.
Un grup de ONG-uri georgiene a anunțat că va contesta noua lege la curtea constituțională și va încerca să ducă cazul și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au criticat legea, în timp ce grupurile de opoziție au numit-o o „lege rusească” indicând că a fost creată pe modelul unei legi introduse de Rusia pentru a-i viza pe oponenții lui Vladimir Putin.
Rusia este nepopulară în rândul multor georgieni pentru sprijinul acordat regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud, opinia publică susținând în general aderarea la UE și NATO.
Rusia a atacat Georgia într-un război de cinci zile în 2008.
Washingtonul a amenințat că va sancționa oficialii georgieni care au votat pentru proiectul de lege.
Guvernul georgian a acuzat țările occidentale de șantaj și a spus că legea este necesară pentru a le împiedica să tragă Georgia într-un alt război cu Rusia.
Rusia neagă orice rol în susținerea proiectului de lege, pe care l-a apărat împotriva criticilor occidentale.