Goana după Ozempic: Românii continuă să alerge după medicamentul-minune pentru a slăbi. Cum acționează Ozempic și ce probleme pot apărea

Spread the love

Ozempic, medicamentul adresat pacienților cu diabet de tip 2 apreciat drept un tratament eficient și pentru slăbit, continuă să creeze un consum ridicat, dar și preocupare printre medicii din România.

Un recent studiu citat de revista Nature arată că Ozempic funcționează și pentru afecțiunile de rinichi.

Dar automedicația este riscantă și contraindicată.

Teoretic, medicamentul poate fi eliberat în farmaciile din România doar cu prescripție medicală.

În practică, internetul abundă în anunțuri de la oameni care vând Ozempic sau care îl caută pentru a îl cumpăra.

Această „modă”, a pacienților cu obezitate care iau Ozempic, „nu este doar în România”, explică conf.

univ.

dr.

Anca Pantea Stoian.

Ea este medic primar diabetolog la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din București.

Într-un dialog cu HotNews.

ro, Anca Pantea Stoian spune că substanța activă din Ozempic inhibă pofta de mâncare.

Practic, semaglutida injectabilă, substanța activă din Ozempic, are ca efect scăderea glicemiei, mai ales după masă.

S-a constatat că această clasă de medicamente are și efecte metabolice importante: scade tensiunea arterială, normalizează profilul lipidic și, în mod special, promovează scăderea în greutate printr-un mecanism complex.

Pe scurt, repetă dr.

Anca Pantea Stoian, inhibă pofta de mâncare și încetinește tranzitul intestinal.

„În felul acesta, practic pacientul nu mai simte foame exagerată, își va limita foarte mult porțile de mâncare și chiar va evita anumite tipuri de alimente”, spune medicul.

Noi studii referite de The New York Times arată cum funcționează Ozempic.

Dr.

Anca Pantea Stoian, medic primar diabetolog / Foto: AgerpresChiar dacă a fost conceput inițial pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, el a început să fie căutat și de pacienții cu obezitate, care nu suferă de diabet, grație observației științifice că are o oarecare eficiență și în cazul lor.

În limbaj medical, este ceea ce se numește utilizare off-label: în afara indicațiilor din prospectul medicamentului.

Chiar săptămâna trecută, 13 persoane au fost reţinute de poliţiştii şi procurorii din Bucureşti într-un dosar care vizează o reţea care deconta ilegal la Casa de Asigurări Ozempic, medicament pentru pacienții cu diabet de tip 2, care era apoi vândut „la negru” persoanelor care îl foloseau pentru slăbit.

În acest caz, o asistentă medicală de la o clinică privată din Capitală este suspectată că falsifica reţete, cu ajutorul a patru medici, pentru a obţine medicamentele.

Am întrebat-o pe dr.

Anca Pantea Stoian cum fac rost pacienții care nu suferă de diabet de acest medicament și dacă există cazuri în care ei se adresează medicilor pentru a primi rețetă: „Nu cred că neapărat primesc rețetă cei care vor doar să slăbească.

Adică nu știu astfel de cazuri concrete.

O rețetă poate fi eliberată de orice medic, până la urmă, dar ar fi bine să fie așa, pentru că pacientul înseamnă că a fost evaluat și i s-a prescris acea medicație în cunoștință de cauză.

”Anca Pantea Stoian arată, mai degrabă, înspre anunțurile de pe internet: „Există inclusiv pe Facebook grupuri dedicate acestor tipuri de tratamente și acolo puteți să căutați, dacă doriți, foarte multe informații, inclusiv surse de unde se pot procura asemenea tipuri de medicamente”.

Cine ar trebui să controleze acest fenomen? „Este o problemă legată de Agenția Națională a Medicamentului, dar eu știu, pentru că am avut discuții, că au făcut și ei tot ce le-a stat în putință să oprească cumva o administrare care este off-label”, mai spune medicul.

De cealaltă parte însă, Agenția Națională a Medicamentului a transmis, la solicitarea HotNews, că nu are atribuții pentru controlul acestui fenomen:„Instituția responsabilă de verificarea comercializării produselor în afara lanțului autorizat (distribuitori, farmacii) este Poliția Română”.

Medicamentele care se eliberează exclusiv pe bază de prescripție medicală, precum Ozempic, pot fi vândute, legal, doar în farmacie, în baza rețetei primite de la medic.

Vânzarea lor la liber pe internet este ilegală.

În plus, cumpărătorul își asumă riscul ca medicamentul să fie contrafăcut sau să cumpere, pur și simplu, apă chioară la un preț mare.

Din anunțurile postate pe internet reiese, însă, că cei care își asumă acest risc o fac cu un motiv: nu au o prescripție medicală care să le permită să îl cumpere din farmacie.

Pe rețelele de socializare există grupuri dedicate medicamentului Ozempic și celor care îl folosesc.

Pe unele dintre acestea este specificat din start faptul că „NU se accepta vanzari/ cumparari de Ozempic.

Sunt total interzise anunturile si comentariile cu vanzari/ cumparari Ozempic si alte produse similare.

” Pe altele, însă, nu.

Iar anunțurile de tip „vând Ozempic” sau „cumpăr Ozempic” sunt la ordinea zilei.

Anunțurile sunt prezente atât pe grupuri de Facebook, cât și pe site-uri de anunțuri, precum Okazii.

ro.

„Găsesc Ozempic de 1 (concentrație – n.

red.

)?” – întreabă un doritor pe un astfel de grup de Facebook.

„Încercați la Farmacia Dr.

Max”, îi răspunde un alt membru al grupului.

„Nu ați înțeles.

Dacă aveam rețetă nu scriam aici”, vine răspunsul.

Ozempic este comercializat ca soluție injectabilă ambalată într-un stilou injector (pen) preumplut.

Prețul unui astfel de pen în anunțurile postate pe grupurile de Facebook este în jurul a 300 – 350 de lei.

Un pen înseamnă tratamentul pentru o săptămână, iar pe internet se găsesc și oferte pentru a achiziționa tratamentul pentru o lună – 4 penuri, sau chiar pentru 3 luni – 12 doze la prețul de 3.

800 de lei.

Medicul Anca Pantea Stoian spune că semaglutida injectabilă a început, într-adevăr, după „succesul” Ozempic, să fie folosită și în componența unor medicamente adresate exclusiv pacienților care suferă de obezitate.

Concentrațiile în care e folosită substanța sunt însă cu totul altele decât în cazul Ozempic, fiind vorba despre concentrații „eficiente pentru pacientul cu obezitate”, explică dr.

Anca Pantea Stoian.

Un astfel de medicament este Wegovy, produs tot de gigantul farma Novo Nordisk, care a dat lovitura cu Ozempic.

Wegovy este însă un medicament mult mai nou decât Ozempic și a fost lansat inițial pe piața din Statele Unite.

Medicamentul a ajuns recent și în Europa, însă țările în care este disponibil deocamdată pot fi numărate pe degetele de la o mână: Marea Britanie, Germania, Danemarca și Norvegia.

În plus, potrivit prospectului, nici Wegovy nu este un medicament-minune pentru slăbit, ci un adjuvant: „Wegovy este indicat ca adjuvant la un regim alimentar hipocaloric și la o activitate fizică crescută pentru gestionarea greutății corporale, inclusiv scăderea în greutate și menținerea greutății.

”În urmă cu câteva luni, Agenția Europeană a Medicamentului transmitea că „cererea crescută pentru medicamentul Ozempic a generat deficit de stoc, situație care persistă, în prezent”.

Dr.

Anca Pantea Stoian spune că, periodic, și în România se înregistrează probleme cu stocurile de Ozempic, una dintre cauze fiind „apetitul crescut al pacienților cu obezitate pentru un produs care le asigură o pierdere în greutate relativ importantă”.

Uneori, se ajunge chiar în situația ca pacienții cu diabet de tip 2, cărora medicamentul le este prescris de medic, să aibă dificultăți în a-l găsi.

Potrivit medicului Anca Pantea Stoian, mecanismul de acțiune al medicamentului în cazul ambelor categorii – pacienți cu diabet și persoane cu obezitate – este „asemănător, doar că riscul de hipoglicemie la un pacient non-diabetic este foarte, foarte mic, însă nu este de neglijat”.

Pacientul care ia Ozempic fără să sufere de diabet „trebuie să fie sub îndrumare și atenta observație a medicului care recomandă, evident, acest tratament și trebuie să aibă la bază o evaluare complexă, atât biochimică, cât și anumite evaluări speciale, cum ar fi o ecografie abdominală sau tiroidiană, în funcție de situație”.

„Este necesar ca pacientul cu obezitate să fie în legătură cu un medic, iar acesta să îi facă un plan de investigații.

Evaluarea trebuie să fie una personalizată, în funcție de necesitățile fiecărui pacient, care țin de vârstă, sex etc”, mai spune dr.

Anca Pantea Stoian.

În viitorul apropiat, pentru pacienții cu obezitate vor fi disponibile mai multe medicamente dedicate.

Unul dintre ele este așteptat în România chiar în toamna acestui an, potrivit medicului Anca Pantea Stoian: „Portofoliul de medicamente pentru obezitate este în creștere și sunt foarte multe molecule extrem de potente care urmează să fie prezente și în România, cu siguranță această problemă se va rezolva în curând.

”Stilul de viață s-a schimbat mult în ultimele decenii – noile generații sunt expuse tot mai devreme la alimentație hipercalorică, de tip fast food, la sedentarism și la timp liber petrecut în fața unor dispozitive.

Efectul? Creșterea ratei obezității, mai ales că obezitatea nu a fost multă vreme percepută și gestionată ca o boală – nici de către pacienți și nici prioritizată ca atare de către lumea medicală.

În România, în anul 2020, la bărbați, prevalența obezității, care nu include și supraponderea, era de 28%, iar la femei, de aproape de 25%.

Până în 2035, 4 din 10 bărbați români, 3 din 10 femei și 3 din 10 copii (băieți) ar putea fi afectați de obezitate, arată datele din Atlasul Mondial de Obezitate.

Lasă un răspuns