Contre PSD-USR pe tema spitalului de Pneumoftiziologie din Braşov. Allen Coliban și Alexandru Rafila se acuză reciproc pentru eșecul proiectului

Spread the love

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Braşov, a cărui construcţie ar fi trebuit finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a devenit motiv de dispută politică între primarul municipiului, Allen Coliban (USR) şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila (PSD), scrie luni News.

ro.

În urmă cu câteva zile, Rafila a afirmat că semnarea contractului pentru această unitate medicală nu este posibilă „pentru că cei de la USR au făcut o sesizare la Parchetul European”.

USR Braşov şi primarul Allen Coliban au reacționat între timp, spunând că sesizarea a fost depusă după ce proiectul a fost scos de pe lista de proiecte finanţabile prin PNRR și că ministerul condus de Rafila a propus, în schimb, ridicarea spitalul cu bani proveniţi dintr-un împrumut.

Proiectul Spital Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie care ar fi trebuit construit la Braşov a fost unul dintre proiectele cu punctaj mare de pe lista unităților finanţabile prin PNRR.

În cifre, unitatea sanitară are 279 de paturi, dintre care 242 în regim de spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă şi 22 pentru structura de spitalizare de zi, împărţite în: Proiectul prevede patru corpuri cu regimul maxim de înălţime de S+P+4 etaje, în cazul corpului A, S+P+2+etaj tehnic pentru corpul B şi S+P+1+etaj tehnic parţial pentru corpurile C şi D.

Corpurile A şi B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic şi tratament, birouri administrative.

Corpurile C şi D adăpostesc compartimentul ATI şi blocul operator la etajul 1, o terasă verde flancată de corpurile de spitalizare şi un etaj tehnic parţial.

La nivelul parterului se regăsesc zonele ambulatorii, publice şi de învăţământ.

Spitalul de pneumoftiziologie şi infecţioase ar urma să fie ridicat în zona Bartolomeu, în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului Braşov, şi, conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local în 2022, spitalul se va construi pe un teren cu o suprafaţă totală de 76.

781 de metri pătrați şi va avea o suprafaţă totală desfăşurată de 40.

695 mp.

Valoarea estimată a acestei achiziţii este de aproximativ 400 milioane de lei (389.

131.

226,67 lei), la care se adaugă TVA.

Toate acestea se întâmplă însă doar pe hârtie, notează agenția citată.

Pentru că, în realitate, deşi s-a ajuns până la stadiul în care cinci firme sau asocieri de firme au depus, încă de anul trecut, oferte pentru construirea acestui spital, contractul este departe de a fi semnat.

Iar în plină campanie, subiectul a devenit unul de dispută politică în oraşul în care PSD şi PNL au decis să-şi unească forţele pentru a-l învinge pe primarul Allen Coliban (USR), care candidează pentru al doilea mandat.

„Cei de la USR au făcut o reclamaţie la Parchetul European care împiedică semnarea contractului.

E o chestiune pe care au nu o înţeleg, nu ştiu dacă e neapărat o strategie politică să blocheze finanţarea unui spital pentru comunitatea braşoveană şi pentru întreg judeţul, nu numai pentru municipiu, şi ulterior să declare că acest spital nu se construieşte din vina Ministerului Sănătăţii, sau a celor care se află acum la guvernare”, a afirmat Alexandru Rafila, la finalul săptămânii trecute, în timpul unei vizite în judeţul Braşov.

„Deci întâi reclami, blochezi, după care te victimizezi”, a mai susținut ministrul Sănătății.

Iar Rafila a continuat cu critici la adresa primarului municipiului Braşov, Allen Coliban.

„E o strategie care cred că nu este serioasă, orice om serios, orice primar serios, e un primar acolo de la USR care e foarte vorbăreţ, spune foarte multe lucruri care sunt mai puţin adevărate, ca să nu spun altfel.

Cred că trebuie să avem responsabilitate.

(.

.

.

) Cred că şi Braşovul merită un primar care să aibă vocaţia construcţiei, nu vocaţia blocării”, a spus ministrul social-democrat.

Filiala USR Braşov şi primarul Allen Coliban au reacționat luni, în urma afirmaţiilor lui Alexandru Rafila.

„În urmă cu un an de zile, pe 30 martie 2023, proiectul noului spital a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii pe poziţia 7 din 27 (la egalitate de puncte cu poziţiile 4-6), pentru finanţare.

La nici 4 luni distanţă, acelaşi minister, prin vocea unui secretar de stat, anunţa eliminarea unor investiţii de la finanţarea prin PNRR.

Pe această listă se regăsea şi noul Spital Clinic de Pneumologie şi Boli Infecţioase Braşov.

Nu au existat explicaţii credibile, doar nişte motive fără legătură cu realitatea”, a transmis USR Brașov.

„La acel moment, municipalitatea braşoveană chiar demarase procedurile de licitaţie pentru proiect tehnic şi execuţie.

Acesta este momentul în care Alexandru Rafila s-a ales cu o plângere la Parchetul European”, au explicat reprezentanții USR.

Aceștia mai acuză că „pentru a-şi acoperi propria incapacitate, guvernul PSD-PNL, prin vocea aceluiaşi Rafila, anunţă că toate spitalele vor fi totuşi construite, inclusiv cele eliminate de la finanţare.

Soluţia salvatoare era un împrumut Banca Europeană de Investiţii (BEI), adică împrumuturi cu dobânzi în loc de bani gratis, europeni”.

Până la finalul lui 2023 ar fi urmat să fie semnate toate contractele cu BEI pentru construirea inclusiv a noului spital din Braşov, precizează USR.

„În octombrie 2023, Comisia Europeană constată lipsa vreunei justificări sau criteriu de selecţie pentru liste celor 6 spitale propuse spre eliminare de la finanţarea PNRR.

Dovada este modul în care este retransmisă în octombrie 2023 Componenta 12 Sănătate în care nu mai apare nici o listă de spitale de eliminat, Comisia Europeană cerându-i practic Guvernului şi lui Rafila să demareze investiţiile, astfel încât în final, în 2026, cel puţin 19 spitale să fie finalizate.

Acest lucru este evident de altfel şi în varianta aprobată a PNRR modificat (noiembrie 2023)”, mai afirmă USR, într-un comunicat de presă.

La rândul său, primarul Allen Coliban susține că Rafila „este din nou surd la nevoile braşovenilor în privinţa construirii de noi spitale”.

„La mai bine de 6 luni de când Comisia Europeană i-a cerut să repună spitalul nostru, al braşovenilor pe lista celor de finanţat, la mai bine de 8 luni de când zicea că îl finanţează din împrumuturi, realitatea arată că nu îi pasă.

Mai mult, acum, pe final de campanie electorală, minte cu o seninătate debordantă, încercând să dea vina pe orice altceva decât pe propria-i incapacitate şi pe dezinteresul pe care îl demonstrează în fiecare apariţie publică.

Până la urmă, este membru PSD, partidul care a are o experienţă de ani de zile în promisiuni deşarte privind sistemul de sănătate din România”, a acuzat edilul Brașovului.

Lasă un răspuns