Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO

Spread the love

Cancelarul german Olaf Scholz l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să se apere dacă va fi nevoie, notează Reuters.

Olaf Scholz îl avertizează pe Putin: Vom apăra „fiecare centimetru pătrat” din teritoriul NATO Mesajul lui Olaf Scholz vine în contextul în care NATO şi-a întărit, recent, graniţele flancului estic, cu scopul de a descuraja acţiunile Rusiei.

Vorbind la Forumul Economic al Germaniei de Est, la care a participat şi premierul lituanian Ingrida Simonyte, Scholz a declarat că Germania a jucat un rol de lider în prezenţa NATO în ţările baltice de la graniţa cu Rusia, care se întinde pe aproape un deceniu.

„Şi pentru că ameninţarea din partea Rusiei va continua, noi şi alţi aliaţi am decis anul trecut să desfăşurăm unităţi suplimentare în statele baltice şi să staţionăm acolo o întreagă brigadă în mod permanent în viitor”, a spus Scholz, potrivit Reuters.

Vezi mai multe articole din categoria externe În cadrul discursului, cancelarul german a afirmat că alianţa este pregătită să se apere în cazul în care Rusia va lansa un atac asupra teritoriilor NATO.

„Această schimbare de direcţie în politica de securitate este necesară pentru a arăta Rusiei: Suntem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO împotriva atacurilor”, este mesajul lansat de Scholz pentru preşedintele Vladimir Putin.

El a spus că diplomaţia va avea succes doar de pe o poziţie de forţă, adăugând că este absolut vital ca statele baltice să se poată baza pe deplin pe aliaţii NATO care să sară în apărarea lor în cazul unui atac rusesc.

La începutul acestei săptămâni, Kremlinul a avertizat membrii NATO să nu permită Ucrainei să tragă cu armele lor în Rusia, după ce mai mulţi aliaţi occidentali au ridicat restricţiile impuse asupra utilizării armelor donate Kievului.

Acest lucru ar duce, consideră el, la o escaladare a războiului.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a respins vineri avertismentele, spunând că alianţa le-a mai auzit de multe ori şi că autoapărarea nu înseamnă escaladare.

Săptămâna aceasta, Washingtonul a permis Ucrainei să folosească armele americane furnizate pentru a lovi în Rusia, însă măsura se aplică doar pentru apărare în proximitatea graniţelor cu Rusia, în regiunile Harkov şi Sumî.

Permisiunea venită din partea Casei Albe are loc în contextul în care atacurile Rusiei în regiunea Harkov s-au intensificat în ultima perioadă.

În rest, Ucraina nu are permisiunea de a folosi rachetele cu rază lungă de acţiune pentru a lansa atacuri mai adânci în interiorul Rusiei, pentru a lovi ţintele militare.

 

Lasă un răspuns