Halla Tomasdottir, o femeie de afaceri, a câştigat alegerile prezidenţiale din Islanda

Spread the love

Halla Tomasdottir, o femeie de afaceri, a câştigat alegerile prezidenţiale din Islanda şi va prelua rolul, în mare parte ceremonial, de la actualul preşedinte, Gudni Johannesson, a anunţat duminică postul de televiziune RUV, citat de Reuters.

Halla Tomasdottir, o femeie de afaceri, a câştigat alegerile prezidenţiale din Islanda Tomasdottir, în vârstă de 55 de ani, a obţinut 34% din voturile exprimate în alegerile de sâmbătă, învingând-o pe Katrin Jakobsdottir, care a renunţat la funcţia de premier în aprilie pentru a candida la preşedinţie.

Preşedintele, care este ales pentru un mandat de patru ani, are puteri politice limitate, dar acţionează adesea ca o figură unificatoare în această naţiune insulară de aproape 400.

000 de locuitori, care este membră NATO.

Tomasdottir, care va fi al şaptelea preşedinte al Islandei de la înfiinţarea republicii în 1944, a mai candidat la preşedinţie şi în urmă cu opt ani, când s-a clasat pe locul al doilea, după Johannesson.

Ea va depune jurământul la 1 august.

Vezi mai multe articole din categoria externe În ultimii 14 ani, Islanda a fost clasată ca fiind cea mai bună ţară din lume în ceea ce priveşte egalitatea de gen, potrivit Forumului Economic Mondial.

Lasă un răspuns