Fostul președinte iranian Ahamadinejad vrea să candideze iarăși. Relații încordate cu ayatollahul Khamenei

Spread the love

Fostul președinte al Iranului Mahmus Ahmadinejad s-a înscris în cursa pentru președinție la alegerile din 28 iunie, organizate după moartea lui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter în cursul lunii trecute, a anunțat televiziunea de stat din Iran, citată de Reuters.

Totuși Ahmadinejad riscă să fie eliminat din cursă întrucât Consiliul Gardienilor, un organism controlat de clerici șiiți, se poate opune candidaturilor și va publica lista candidaților admiși pe 11 iunie.

Ahamdinejad, un fost membru al Gărzilor Revoluționare, a fost ales ca președinte al Iranului în 2005 și s-a retras în 2013, după expirarea celui de-al doilea mandat.

I s-a interzis să candideze în alegerile din 2017 de către Consiliul Gardienilor, la un an după ce liderul suprem Ali Khamenei l-a avertizat că intrarea sa în cursă „nu este în interesul său sau al țării”.

Relațiile dintre cei doi s-au răcit și mai mult după ce Ahamadinejad a cerut deschis o limitare a puterii lui Khamenei.

În 2018, într-o critică rară adusă lui Khamenei, Ahamadinejad i-a scris cerându-i organizarea de alegeri libere.

Khamenei îl susținuse pe Ahamadinejad după ce realegerea sa în 2009 a declanșat proteste în care zeci de persoane au fost ucise și sute arestate, zguduind teocrația de la Teheran, înainte ca forțele de securitate conduse de către Gărzile Revoluționare să înăbușe mișcarea.

Iranul a început joi înregistrarea candidaților pentru alegerile prezidențiale anticipate programate în luna iunie.

După perioada de înregistrare de cinci zile, Consiliul Gardienilor, care supraveghează alegerile și legislația, va examina candidații care aspiră să intre în cursa pentru președinție.

„Procesul de verificare va dura șapte zile, iar apoi candidații calificați vor avea la dispoziție aproape două săptămâni pentru campania electorală”, a precizat ministrul de Interne Ahamd Vahidi, la televiziunea de stat.

Saeed Jalili, un fost negociator șef în domeniul nuclear, care în 2001 a condus biroul lui Khamenei timp de patru ani, a fost primul membru al liniei dure care s-a înscris la alegeri, potrivit presei de stat.

Jalili și-a depus și în 2013 candidatura la președinție – o candidatură nereușită – și s-a retras din cursă în 2021, când a anunțat ulterior că îl susține pe Raisi.

Printre persoanele care și-ar mai putea înscrie candidatura se numără și Parviz Fattah, un fost membru al Corpului Gardienilor Revoluției, care conduce un fond de investiții ce are legătură cu liderul suprem iranian.

Președintele interimar Mohammad Mokhber, precum și fostul președinte al parlamentului și consilier al lui Khamenei, Ali Larijani, sunt, de asemenea, menționați în presa iraniană ca posibili candidați.

Lui Larijani i s-a interzis să candideze în cursa prezidențială din 2021.

Lasă un răspuns