Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când Hamas nu va fi distrus

Spread the love

Netanyahu nu renunţă: Tensiunile în Gaza nu se vor încheia până când Hamas nu va fi distrus Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat sâmbătă că nu poate exista o încetare permanentă a focului în Gaza până când Hamas nu va fi distrus, punând sub semnul întrebării o parte esenţială a unei propuneri de armistiţiu pe care preşedintele american Joe Biden a declarat că Israelul însuşi a făcut-o, notează agenţia Reuters.

Vezi mai multe articole din categoria externe Biden a declarat vineri că Israelul a propus un acord în trei faze, care ar începe cu un armistiţiu iniţial de şase săptămâni, cu o retragere militară parţială a Israelului şi eliberarea unor ostatici, în timp ce cele două părţi negociază „o încetare permanentă a ostilităţilor”.

Într-o declaraţie emisă sâmbătă, premierul Netanyahu a subliniat că încetarea ostilităţilor va avea loc atunci când toate condiţiile Israelului vor fi îndeplinite, potrivit The Guardian.

„Condiţiile Israelului pentru a pune capăt războiului nu s-au schimbat: distrugerea capacităţilor militare şi de guvernare ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor şi asigurarea faptului că Gaza nu mai reprezintă o ameninţare pentru Israel”, a spus acesta.

  „Ideea că Israelul va fi de acord cu o încetare permanentă a focului înainte ca aceste condiţii să fie îndeplinite este un nonsens”, este poziţia lui Netanyahu, potrivit Sky News.

Gruparea Hamas a declarat vineri că este gata să se angajeze „în mod pozitiv şi constructiv”, dar unul dintre oficialii de rang înalt ai grupării, Mahmoud Mardawi, a declarat într-un interviu acordat televiziunii din Qatar că nu a primit încă detaliile propunerii.

Tensiunile între Israel şi Hamas au debutat în data de 7 octombrie 2023, atunci când Hamas a lansat un atac în sudul Israelului, în urma căruia au murit peste 1200 de persoane.

Potrivit autorităţilor sanitare palestiniene, până în prezent, atacurile frecvente ale Israelului împotriva Hamas în Fâşia Gaza au cauzat o foamete generalizată şi a ucis peste 36.

000 de persoane, majoritatea fiind civili.

Lasă un răspuns