Mesaje și urări de 1 Iunie. Exemple de „La mulți ani” și felicitări oferite de Chat GPT și Gemini

Spread the love

Ziua Copilului se sărbătorește pe 1 Iunie atât în România, cât și în alte 50 de țări din lume.

Iată idei de mesaje și urări de „La mulți ani” cu această ocazie.

1 iunie a fost desemnată ca „Ziua Copilului” acum peste 70 de ani la Moscova de către o organizație internațională de femei apropiată de mișcarea comunistă.

Însă 1 iunie este ziua copilului în doar câteva zeci de țări, alt „calup” consistent de state sărbătorind pe 20 noiembrie sau mai târziu în an.

Cele mai vechi informații despre o „zi a copilului” sunt din 1856 când în statul american Massachusetts un pastor pe nume Charles Leonard a ținut o predică specială pentru copii în luna iunie a acelui an.

Pastorul a numit acea zi „Rose Day”, mai târziu a fost denumită „Flower Sunday” și apoi „Children’s Day” (Ziua copiilor).

Mai era aproape un secol până când această zi dedicată celor mici să se răspândească pe tot globul.

Pastorul Leonard era de la biserica First Universalist Church și susținea că în fiecare an de această zi ar trebui să fie ținută o slujbă cu rugăciuni în care părinții trebuiau să se angajeze că își vor crește copiii în bună tradiție creștinească.

Interesant este că Turcia a fost prima țară care a avut o „zi a copilului”, din anul 1920 când acestă zi a fost stabilită pe 23 aprilie.

Părintele statului turc, Mustafa Kemal Atatürk, a confirmat oficial și justificat existența acestei zile printr-o declarație din 1929.

Turcia ține pe 23 aprilie festivaluri unde invită copii din alte țări.

Drumul către o adopție globală a unei zi a copilului a fost lung: în 1925, într-o conferință despre bunăstarea copiilor, la Geneva, a fost proclamată o Zi Internațională a Copiilor (International Children’s Day).

O organizație internațională creată în 1945 și apropiată de mișcarea comunistă – Federația Democratică Internațională a Femeilor – a stabilit în 1949, după o întâlnire la Moscova, că 1 iunie va fi începând cu anul 1950 „ziua internațională pentru protecția copilului”.

Așadar, din 1950 în statele comuniste din Europa de Est și Centrală se ține Ziua Copilului pe 1 iunie, iar la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 1954 a fost proclamată Ziua Mondială a Copilului, diferită de ziua Internațională a copilului declarată în blocul estic.

Pe 20 noiembrie 1959 era adoptată Declarația ONU privind Drepturile Copilului și 20 noiembrie era Ziua Mondială a Copiilor.

Multe țări sărbătoresc pe 20 noiembrie „ziua copilului” și în prezent, dar nu la fel de multe precum cele care țin pe 1 iunie această zi.

Această declarație privind drepturile copilului a fost adoptată de Liga Națiunilor în 1924, iar ONU a adoptat 35 de ani mai târziu o formă extinsă.

Copilul trebuie să dispună de mijloacele necesare pentru dezvoltarea sa normală, atât materială cât și spirituală.

Copilul trebuie să fie protejat împotriva oricărei forme de exploatare, se spunea în declarație.

1 iunie este din 1956 ziua copilului și în China unde în această zi copii erau ridicați la „rangul” de pionieri și cei sub 14 ani aveau acces și în Orașul Interzis.

În Coreea de Nord copiii au liber pe 1 iunie, dar trebuie să participe la diverse concursuri și activități pentru care repetă multe săptămâni.

Lasă un răspuns