Procesul penal al lui Donald Trump. Kremlinul şi Budapesta îl sprijină pe Trump, iar alţi aliaţi respectă procesul juridic din SUA

Spread the love

Reacţia liderilor mondiali la decizia unui juriu format din 12 persoane din New York, care a stabilit că fostul preşedinte american Donald Trump este vinovat în toate cele 34 de capete de acuzare, a venit rapid, deşi în termeni oarecum discreţi.

Vladimir Putin şi premierul ungar, Viktor Orban, doi dintre aliaţii lui Donald Trump La nivel internaţional, verdictul în cazul procesului penal în care este judecat Donald Trump a generat opinii divergente.

Aliaţii cunoscuţi ai lui Trump, printre care premierul ungar Viktor Orban sau Matteo Salvini, şi-au manifestat sprijinul pentru fostul preşedinte şi au condamnat decizia juriului.

Pe de altă parte, alţi aliaţi tradiţionali ai lui Donald Trump s-au abţinut de la comentariile pe subiect şi au invocat respect faţă de procesul juridic din SUA, relatează The Guardian.

Vezi mai multe articole din categoria externe Kremlinul a declarat vineri că verdictul lui Trump a demonstrat eforturile administraţiei Biden de a elimina adversarii politici.

În cadrul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „dacă vorbim despre Trump, faptul că există pur şi simplu eliminarea, de fapt, a rivalilor politici prin toate mijloacele posibile, legale şi ilegale, este evident”, notează sursa citată.

Un alt aliat al lui Trump este premierul ungar, Viktor Orbán, iar în urma pronunţării verdictului în cazul fostului preşedinte american, a avut o primă reacţie pe platforma X.

„L-am cunoscut pe preşedintele Donald Trump ca fiind un om de onoare.

În calitate de preşedinte, a pus întotdeauna America pe primul loc, a impus respect în întreaga lume şi a folosit acest respect pentru a construi pacea.

Să lăsăm poporul să dea verdictul în noiembrie! Continuaţi să luptaţi, domnule preşedinte!”, a declarat Orban, potrivit Reuters.

Matteo Salvini, vicepremierul Italiei, care conduce partidul Liga şi este cunoscut pentru opiniile sale stridente împotriva imigranţilor, şi-a exprimat „solidaritatea şi sprijinul total” pentru Trump, pe care l-a numit „victima unei hărţuiri judiciare şi a unui proces de natură politică”.

„Sper ca Trump să câştige; ar fi o garanţie a unui mai mare echilibru şi o speranţă pentru pacea mondială”, a completat acesta.

Liderul opoziţiei britanice şi aspirant la funcţia de prim-ministru, Keir Starmer, a declarat că, în cazul în care Partidul Laburist va câştiga alegerile generale din 4 iulie din Marea Britanie, guvernul său va „lucra cu oricine” va fi ales de americani, a afirmat acesta într-o intervenţie pentru BBC Radio Scotland.

„În cele din urmă, dacă va fi ales sau nu preşedinte va fi o chestiune care ţine de poporul american”, a completat Starmer, potrivit Reuters.

Şi secretarul şef al cabinetului japonez, Yoshimasa Hayashi, s-a abţinut din a comenta verdictul: „Am dori să ne abţinem de la comentarii cu privire la chestiuni legate de procedurile judiciare din alte ţări.

Guvernul japonez nu este în măsură să facă comentarii cu prezumţie cu privire la impactul asupra alegerilor prezidenţiale [din SUA]”.

Donald Trump a fost găsit, joi, vinovat în toate cele 34 de capete de acuzare în cadrul procesului penal în care este implicat.

El este, astfel, primul preşedinte din istoria Statelor Unite care este condamnat pentru o infracţiune.

Lasă un răspuns