INTERVIU. Cristi Chivu, declarații fără precedent pentru noul site de sport GOLAZO.ro: „Eu sunt mândru de compatrioții mei din Diaspora și nu judec țara mea de pe o canapea din Milano”

Spread the love

Apariție rară în interviuri, Cristi Chivu a acceptat să ofere un amplu interviu pentru apariția noului site de sport GOLAZO.

ro.

A vorbit despre Mutu, Mourinho și Hagi așa cum nu îi cunoaștem, despre momente în care a fost literalmente aproape de moarte.

„Chivu n-a fugit de nicio întrebare”, spune Cătălin Țepelin, jurnalistul care l-a intervievat pe Chivu acasă la el, la Milano.

Un apartament cu panoramă, dar care în interior nu epatează prin nimic.

Chivu a fost ultimul fotbalist român care a câștigat Liga Campionilor.

Fost căpitan al echipei naționale a României, Chivu a împărțit vestiarul, iar uneori a fost căpitan, în echipe care i-au avut pe Ibrahimovic, Capello, Mancini, Totti sau Ranieri.

Ca antrenor la echipa de tineret a lui Internazionale Milano, Chivu a terminat de două ori pe locul 1 în sezonul regulat, ultima oară acum câteva zile.

Dar n-a uitat niciodată de unde a plecat.

Chivu a acceptat să ofere un interviu microbiștilor români, odată cu lansarea publicației GOLAZO.

ro.

Este site-ul născut după ce, la finalul anului trecut, zeci de jurnaliști de la GSP și Libertatea au fost concediați sau au plecat pentru că nu au fost lăsați să-și facă meseria, cum a relatat și presa internațională.

La GOLAZO.

ro, în poziţia de redactor-şef va fi Cătălin Ţepelin, iar „secundul” lui, ca redactor-şef adjunct, va fi Dan Udrea.

Printre semnături vor fi Radu Naum, Cristian Tudor Popescu, Cristina Negrilă, Ioana Mihalcea, Cristian Geambașu, Teodor Jumătate, Cătălin Tolontan, Florinel Dincă, Vlad Nedelea, Silviu Tudor Samuilă.

În interviul publicat astăzi în GOLAZO.

ro, Cristian Chivu s-a referit la diferența enormă pe care o resimte opinia publică din Italia referitoare la români, față de momentul în care el, ca tânăr fotbalist, a ajuns aici.

A mărturisit că urmărește mereu situația din România, dar că nu judecă țara lui.

„Vin cu drag în România, pentru mine există aceiași prieteni cu care mă văd, știu care sunt problemele sociale, au fost dintotdeauna, dar există cam în toate statele din lumea asta.

Totuși, eu nu pot să judec de pe canapea, stând la Milano, în Italia, ce se întâmplă în România”.

– Aici, în Italia, stai printre foarte mulți români.

În 2003, când ai venit tu la Roma, cred că erau undeva la 100.

000 de români în Italia.

Între timp s-au mai adăugat peste 1.

000.

000.

S-au deschis granițele, oamenii circulă, avem peste un milion de români care trăiesc și muncesc în Italia.

Cum simți tu că au evoluat prejudecățile italienilor față de români?- Față de ceea ce era la începuturile mele aici, este total schimbat.

– În bine?- În bine! Total schimbat în bine! La începuturile mele în Italia simțeam oarecum reticență, chiar dacă eu mai puțin, pentru că sigur, fiind o persoană publică, pentru mine lucrurile decurgeau mult mai simplu.

.

.

Dar în ultima vreme, în ultimii ani, crede-mă că românii sunt foarte apreciați! S-a schimbat percepția italienilor vizavi de români și ăsta e un lucru îmbucurător.

E un lucru îmbucurător că au venit oameni de calitate și toată lumea și-a dat seama că până la urmă au venit aici să-și construiască o viață, să muncească, să ajute, să încerce să se integreze cât mai repede și cât mai ușor într-o nouă cultură.

– Deci ai simțit treptat cum s-a schimbat percepția asta în ani.

.

.

– E o diferență imensă, crede-mă, imensă!, față de cum era și cum e.

Era reticența asta, tot ce se vorbea.

.

.

Na, au mai existat și anumite mere stricate care au făcut ca această percepție să fie foarte amplificată la început.

Dar îți zic, în ultima vreme e mult mai bine.

– Practic, te simți mândru de.

.

.

– Eu mă simt mândru de conaționalii mei care, ca și mine, au posibilitatea să lucreze într-un stat european și au avut bunul simț și luciditatea de a se integra cât mai repede, cât mai bine și cât mai corect în noua cultură.

GOLAZO.

ro face parte din același grup de presă cu Hotnews.

Interviul cu Chivu îl puteți citi aici.

Lasă un răspuns