Inteligenţa artificială, folosită în războiul informaţional. OpenAI acuză grupuri din Rusia şi Israel că au folosit instrumentele sale pentru a răspândi dezinformare

Spread the love

Inteligenţa artificială, folosită în războiul informational.

OpenAI acuză grupuri din Rusia şi Israel că au folosit instrumentele sale pentru a răspândi dezinformare Compania OpenAI, care deţine chatbot-ul GPT, a publicat joi un raport în care se menţionează că societatea a întrerupt campanii de dezinformare provenind din Rusia, China, Israel şi Iran, scrie The Guardian.

Actorii rău intenţionaţi au folosit modelele generative de inteligenţă artificială ale OpenAI pentru a crea şi a posta conţinut de propagandă pe platformele de socializare.

În plus, instrumentele companiei ar fi fost folosite şi pentru traducerea conţinutului în mai multe limbi.

Vezi mai multe articole din categoria externe Potrivit raportului, niciuna dintre campanii nu a câştigat tracţiune sau nu a atins audienţe mari.

OpenAI a susţinut că cercetătorii săi au găsit şi interzis conturi asociate cu cinci operaţiuni de influenţă sub acoperire în ultimele trei luni, care proveneau de la un amestec de actori statali şi privaţi.

În Rusia, două operaţiuni au creat şi răspândit conţinuturi care criticau SUA, Ucraina şi mai multe ţări baltice.

Una dintre operaţiuni a folosit un model OpenAI pentru a depana codul şi a crea un robot care a postat pe Telegram.

Actorii iranieni au generat articole care atacau SUA şi Israelul, conţinutul acestora fiind tradus în engleză şi franceză, menţionează sursa citată.

Potrivit The Guardian, raportul arată că inteligenţa artificială nu a fost singurul instrument folosit în campaniile de dezinformare.

,,Materialul generat de AI a fost doar unul dintre multele tipuri de conţinut postate, alături de formate mai tradiţionale, cum ar fi texte scrise manual sau meme-uri copiate de pe internet”, se menţionează în raport.

În ultimul an, inteligenţa artificială a început să fie mai des utilizată pentru a influenţa politica şi opinia publică.

Deepfake audio, imagini generate de AI şi campanii bazate pe text au fost toate folosite pentru a perturba campaniile electorale.

 

Lasă un răspuns