Trei bărbați de culoare din SUA acuză că au fost dați jos din avion după ce un însoțitor de zbor s-a plâns de mirosul lor

Spread the love

Trei bărbați de culoare din Statele Unite au dat în judecată compania aeriană American Airlines, pe motiv de discriminare rasială.

„Au remarcat că suntem negri, ne-au făcut de rușine și ne-au umilit”, acuză ei miercuri, într-o declarație comună, citată de BBC.

Cei trei bărbați reclamă tratamentul la care au fost supuși pe 5 ianuarie, când se aflau la bordul unui avion al companiei care decola din Phoenix, Arizona, cu destinația New York.

Ei susțin că au fost dați jos din avion, după ce un însoțitor de zbor s-a plâns de mirosul lor corporal.

Bărbații nu aveau locurile împreună și nu se cunoșteau.

Alvin Jackson, Emmanuel Jean Josep și Xavier Veal susțin că în timp ce părăseau avionul au realizat că „fiecare bărbat de culoare a fost îndepărtat”.

La poarta de acces, cei trei bărbați alături de alți cinci au fost informați că „au fost dați jos, deoarece un însoțitor de zbor, bărbat alb, s-a plâns de mirosul corporal al unui pasager neidentificat”.

Potrivit plângerii depuse în instanță, bărbații își ocupaseră deja locurile și se pregăteau de plecare din Phoenix când un însoțitor de zbor s-a apropiat de fiecare dintre ei și le-a cerut să coboare din avion.

„Nu există o altă explicație decât culoarea pielii noastre” au declarat bărbații, miercuri, adăugând: „În mod clar, aceasta a fost discriminare rasială”.

Angajații companiei American Airlines au încercat să îi reprogrameze pentru alte curse, însă nu au mai existat zboruri spre New York în acea seară, iar în cele din urmă barbații au fost lăsați să își reia locurile pentru zborul inițial.

Compania American Airlines, cu sediul Texas, anunță că va face investigații, deoarece acuzațiile contrazic cu valorile sale.

„Luăm acuzațiile de discriminare foarte serios și ne dorim ca toți clienții să aibă o experiență pozitivă atunci când se decid să zboare cu noi.

Echipa noastră investighează în acest moment problema, întrucât acuzațiile nu reflectă valorile sau scopul nostru de a avea grijă de oameni”, a transmis American Airlines.

În plângerea formulată în instanță, cei trei bărbați au mai precizat și că pilotul a anunțat pasagerii despre înlăturarea lor precizând că va fi o întârziere „din cauza unei probleme legate de «mirosul corporal»”.

Unul dintre reclamanți, Emmanuel Jean Joseph a spus pentru BBC că această experiență i-a amintit de Rosa Parks, o eroina a drepturilor civile, care a fost obligată, în 1955, să se mute în spatele unui autobuz din Alabama din cauza discriminării rasiale sancționate de stat.

„Este ciudat, este o nebunie că în 2024 încă trecem prin lucruri de genul”, a spus Emmanuel Jean Joseph.

Lasă un răspuns