Parlamentul spaniol a aprobat legea care îi va amnistia pe separatiștii catalani. Circa 400 de persoane vor beneficia de lege

Spread the love

Cu 177 de voturi pentru la 172 împotrivă, parlamentarii spanioli au dat votul final pentru adoptarea proiectului de lege prin care circa 400 de persoane implicate în evenimentele care au condus la declararea independenței în 2017 de către provincia spaniolă Catalonia, evenimente care au provocat cea mai mare criză politică din ultimii 40 de ani din Spania, relatează The Guardian.

Acest proiect de lege a fost promis de către premierul Pedro Sanchez pentru a primi sprijinul partidelor catalane pentru a forma noul guvern după alegerile de anul trecut.

Numele cel mai cunoscut care va profita de această amnistie este Carles Puigdemont, președinte regional al Cataloniei la momentul declarării independenței.

El a fugit în Belgia pentru a scăpa de arestare pentru rolul său în evenimentele din 2017.

Odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, el va fi liber să se întoarcă în Spania după 7 ani de exil.

De lege vor mai beneficia directorii de școli care au fost puși sub acuzare că au permis folosirea școlilor pe care le conduceau pentru organizarea referendumului ilegal, cât și funcționarii publici, pompierii și ofițerii de poliție care au fost trimiși în Catalonia și nu au respectat ordinul de a folosi forța pentru a opri desfășurarea votului din 2017.

Problema amnistiei a apărut pentru prima dată după alergerile parlamentare din iulie 2023, câștigate de Partidul Popular (centru-dreapta).

Deși au câștigat, conservatorii nu au reușit să formeze o coaliție care să treacă noul guvern, ceea ce i-a oferit premierului socialist Pedro Sanchez șansa să rămână la guvernare, dar doar cu sprijinul a două partide catalane pro-independență.

La schimb pentru votul lor de învestitură, Pedro Sanchez a promis promovarea unei legi a amnistiei.

Lasă un răspuns