Intră în vigoare tarife majorate ale UE pentru produsele din Rusia şi din Belarus

Spread the love

Andreea Tobias Consiliul Uniunii Europene a adoptat joi un regulament prin care majorează în mod semnificativ tarifele la importurile în UE de anumite produse din Rusia şi din Belarus.

Intră în vigoare tarife majorate ale UE pentru produsele din Rusia şi din Belarus Măsurile sunt menite să elimine importurile în UE de cereale, de seminţe oleaginoase şi de produse derivate, precum şi de mazăre uscată şi de pelete din pulpă de sfeclă, fără a afecta exporturile către ţări terţe şi menţinând securitatea alimentară la nivel mondial.

Tarifele majorate se aplică şi Belarusului, având în vedere legăturile politice şi economice strânse ale acestei ţări cu Rusia.

Vezi mai multe articole din categoria externe Noile tarife sunt menite să prevină destabilizarea pieţei din UE şi să protejeze comunitatea agricolă din UE, să soluţioneze problema exporturilor ilegale de cereale ucrainene etichetate greşit drept ruseşti şi să întrerupă fluxurile de venituri care ar putea finanţa războiul de agresiune purtat în continuare de Rusia împotriva Ucrainei.

Regulamentul vine ca răspuns la rolul Rusiei de exportator mondial de cereale şi la utilizarea de către această ţară a exporturilor de alimente ca instrument geopolitic.

UE se poziţionează ferm alături de Ucraina şi de poporul ucrainean şi va continua să sprijine cu hotărâre economia Ucrainei, precum şi societatea, forţele armate şi reconstrucţia viitoare a acestei ţări.

În urma adoptării, regulamentul de punere în aplicare a tarifelor va intra în vigoare la 1 iulie.

„Prin impunerea unor tarife mai mari, luăm măsuri decisive pentru a preveni destabilizarea sectorului nostru agricol de importurile ruseşti, protejând în acelaşi timp exporturile ucrainene împotriva etichetării eronate ca exporturi ruseşti.

Vom menţine acest sprijin atât timp cât va fi necesar.

Angajamentul nostru faţă de securitatea alimentară la nivel mondial rămâne de asemenea ferm, asigurând faptul că ţările în curs de dezvoltare nu sunt afectate negativ de aceste măsuri”, declară Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv şi comisarul pentru comerţ.

Lasă un răspuns