Anchetă de amploare în SUA privind un posibil cartel al prețurilor petrolului: „Lăcomia corporatistă menține prețurile ridicate”

Spread the love

Peste douăzeci de senatori democrați din Congresul american au cerut joi Departamentului de Justiție să investigheze suspiciunea de stabilire neconcurențială a prețurilor în industria americană a petrolului și gazelor naturale, potrivit AFP.

Senatorii – inclusiv liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer – se bazează pe investigațiile efectuate de Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) care a dezvăluit practici anticoncurențiale ale directorilor din industrie pentru a umfla prețurile.

„Aceste constatări sunt alarmante și dau credibilitate temerilor că lăcomia corporatistă menține prețurile ridicate în mod artificial”, au scris senatorii democrați într-o scrisoare adresată procurorului general Merrick Garland.

Acesta este îndemnat să „folosească toate instrumentele” disponibile pentru a preveni fixarea prețurilor și pentru a urmări în justiție astfel de acțiuni, despre care senatorii spun că ar fi putut crește prețul benzinei, motorinei, uleiului industrial și parafinei și ar fi avut un „impact negativ real” asupra gospodăriilor și întreprinderilor.

Democrații își intensifică presiunea asupra Big Oil, giganții din acest sector, nu doar în privința prețurilor, ci și a emisiilor de gaze cu efect de seră, în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

La începutul lunii mai, FTC a dat undă verde preluării de către ExxonMobil a companiei Pioneer Natural Resources, în valoare de 60 de miliarde de dolari.

Dar l-a acuzat pe șeful Pioneer, Scott Sheffield, că a conspirat cu membrii alianței Opec+ a țărilor exportatoare de petrol pentru a crește prețurile.

Autoritatea de reglementare a făcut referire la mai multe conversații private și sute de mesaje text între Sheffield și oficialii Opec, în care au discutat despre prețuri și producție.

În special, șeful american i-a asigurat că Pioneer încerca să reducă oferta pentru a susține prețurile.

Potrivit senatorilor, acest lucru a contribuit la o scădere bruscă a producției în Statele Unite și la o creștere de 94 de cenți pe galon (3,78 litri) a prețului carburanților de la începutul pandemiei.

Prețul mediu al unui galon de benzină în Statele Unite se situa joi la 3,57 dolari, față de aproximativ 2,50 dolari în ianuarie 2020.

Prețurile au crescut deosebit de mult după izbucnirea războiului în Ucraina, în februarie 2022.

FTC i-a interzis lui Scott Sheffield – care nu a fost urmărit penal până în prezent – să facă parte din consiliul de administrație al ExxonMobil, ca o condiție pentru aprobarea fuziunii.

O condamnare pentru fixarea prețurilor poate duce la o amendă de până la un milion de dolari și zece ani de închisoare pentru o persoană fizică și la o amendă de până la 100 de milioane de dolari pentru o companie.

Lasă un răspuns