Verdic în procesul lui Trump: Iată care sunt scenariile posibile

Spread the love

Cei doisprezece jurați din procesul lui Donald Trump au început miercuri să delibereze pentru a decide soarta penală a fostului președinte american.

„Sunteți judecătorii faptelor”, le-a reamintit judecătorul Juan Merchan juraților chiar înainte ca aceștia să se retragă.

El i-a îndemnat să „lase deoparte opiniile personale” despre candidatul republican la alegerile prezidențiale din noiembrie, fie că sunt favorabile sau nefavorabile, potrivit AFP.

În timpul dezbaterilor, actrița de filme porno Stormy Daniels a detaliat fără menajamente întâlnirea și relația sexuală pe care susține că a avut-o cu Donald Trump în 2006, ceea ce acesta din urmă neagă.

Fostul avocat personal al magnatului imobiliar, Michael Cohen, a afirmat că Donald Trump l-a instruit să îi plătească actriței 130.

000 de dolari în schimbul tăcerii acesteia asupra acestui episod, chiar la sfârșitul campaniei prezidențiale din 2016.

Această versiune a fost negată și de apărare.

Dar juriul nu se va pronunța nici asupra realității acestei afaceri, nici asupra legalității plății.

Întrebarea la care trebuie să ofere răspuns este dacă Donald Trump s-a făcut vinovat de 34 de falsificări de documente contabile pentru a ascunde rambursarea acestei sume către Michael Cohen pe parcursul anului 2017.

Un acuzat este găsit vinovat de falsificare agravată a conturilor comerciale atunci când „a făcut sau a determinat să se facă declarații false în registrele unei societăți comerciale cu intenția de a frauda sau ascunde o altă infracțiune”, a subliniat judecătorul Merchan în explicațiile sale finale către jurați.

Această infracțiune ar fi o încălcare a legii electorale din statul New York, care interzice promovarea unei candidaturi prin mijloace ilegale.

Pentru acuzare, cele 34 de infracțiuni sunt dovedite prin facturi false, cecuri (unele semnate de Donald Trump) și înregistrări false în registrele Organizației Trump.

De asemenea, aceasta consideră că cei 130.

000 de dolari reprezintă o cheltuială ilegală de campanie.

Vinovat sau nevinovat, jurații vor trebui să ajungă la un verdict unanim pentru fiecare dintre cele 34 de capete de acuzare.

Pentru a condamna un acuzat într-un caz penal, legea americană cere juraților să fie convinși dincolo de orice îndoială rezonabilă.

Prin urmare, apărarea are nevoie doar ca un singur jurat să refuze să-l condamne pe Donald Trump pentru a obține o amânare sau chiar o victorie.

Dar cei 12 jurați ar putea, de asemenea, să cadă de acord că nu pot ajunge la un verdict.

Procesul ar fi anulat, iar Donald Trump ar putea revendica victoria.

Dar victoria ar putea fi temporară, deoarece ar putea fi organizat un alt proces, cu excepția cazului în care acuzarea renunță.

Rămâne de văzut dacă un nou proces ar putea fi organizat înainte de alegerile prezidențiale.

Dacă va fi găsit vinovat, judecătorul, și nu juriul, va fi cel care va stabili sentința câteva săptămâni mai târziu.

Închisoarea este teoretic posibilă, deoarece falsificarea documentelor contabile este pedepsită cu maximum patru ani în statul New York.

Dar, în absența unui cazier judiciar din partea acuzatului în vârstă de 78 de ani, judecătorul ar putea impune o pedeapsă alternativă, cum ar fi eliberarea condiționată sau munca în folosul comunității, precum și o amendă.

În toate cazurile, Donald Trump va putea face apel, iar pedeapsa sa va fi probabil suspendată, mai ales dacă va fi trimis la închisoare.

O condamnare penală, prima pentru un fost președinte american, nu ar invalida în niciun caz candidatura sa la alegerile din 5 noiembrie.

Lasă un răspuns