Un campion olimpic a fost suspendat 16 luni pentru dopaj – Asemănarea cu cazul Lucian Bute

Spread the love

Brazilianul Thiago Braz, fost campion olimpic la săritura cu prăjina, a fost suspendat pentru 16 luni, după ce s-a constatat că a încălcat reglementările antidoping, a anunțat marți Unitatea de Integritate a Atletismului (AIU), potrivit Reuters.

Sportivul în vârstă de 30 de ani, care a cucerit aurul olimpic la Rio de Janeiro în 2016, stabilind recordul olimpic la 6,03 metri, și a luat bronzul la Tokyo în 2021, va rata Jocurile Olimpice din acest an de la Paris.

Braz a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), după ce s-a considerat că a încălcat Regulamentul antidoping al atletismului mondial (ADR 2.

1) referitor la „Prezența unei substanțe interzise sau a metaboliților sau markerilor acesteia în proba unui sportiv”.

Interdicția vine după ce, în iulie anul trecut, a fost depistat pozitiv la ostarină (substanța interzisă cu care a fost depistat pozitiv și Lucian Bute), despre care sportivul a declarat că a consumat-o prin intermediul suplimentelor sportive.

Ostarina este folosită pentru a spori creșterea musculară și performanța sportivă.

Braz a fost suspendat provizoriu în luna iulie, după un rezultat pozitiv în urma unui test la reuniunea Bauhaus Galen Diamond League de la Stockholm, iar acea perioadă de suspendare este creditată în cadrul interdicției.

Astfel, brazilianul nu are voie să concureze până la 27 noiembrie 2024.

AIU ia în considerare un apel, după ce ceruse o interdicție de patru ani pentru Braz.

Tribunalul disciplinar a decis că Braz nu a ignorat în mod vădit riscul, despre care fusese informat, deoarece s-a bazat pe sfaturile echipei sale medicale.

Braz a susținut că nu a folosit substanța cu bună știință, deoarece nutriționistul său i-a dat suplimente care conțineau ostarină pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate și a fost asigurat că niciunul dintre suplimente nu conținea substanțe interzise.

Lasă un răspuns