Solicitanţii de azil pot rămâne în România până la finalizarea procedurii – lege promulgată

Spread the love

Solicitanţii de azil pot rămâne în România până la finalizarea procedurii, conform unui act normativ promulgat miercuri de președintele Klaus Iohannis.

Conform legii, care aprobă o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative privind domeniul străinilor și azilului în România, solicitanţii acestei forme de protecţie au dreptul de a rămâne în țara noastră până la finalizarea procedurii de azil.

În cazul procedurii de determinare a statului membru responsabil cu examinarea cererii de azil, dreptul de a rămâne pe teritoriul României încetează la data efectuării transferului.

Ordonanţa de urgenţă a fost emisă inclusiv în contextul operaţionalizării, începând cu data de 7 martie 2023, a Sistemului de informaţii Schengen, scrie Agerpres.

De asemenea, Executivul a evocat, în urmă cu un an, la momentul emiterii actului normativ, conflictul din Ucraina şi fluxul masiv de persoane strămutate, care „a condus la o creştere exponenţială a cererilor de protecţie depuse pe teritoriul naţional, urmată de recunoaşterea protecţiei temporare pentru mai mult de 80.

000 de persoane, ceea ce a determinat ca personalul Inspectoratului General pentru Imigrări să fie supus unei presiuni semnificative, aspect ce a făcut necesar sprijinul experţilor Agenţiei Uniunii Europene pentru Azil, fiind semnat Planul operaţional de sprijin pentru România”.

Lasă un răspuns