Putin susține că Occidentul a provocat ofensiva rusă în Harkov

Spread the love

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat marți că Occidentul este cel care a provocat ultima ofensivă a Kremlinului în regiunea ucraineană Harkov, prin ignorarea avertismentelor Moscovei de a nu permite Kievului să atace regiunea rusă de graniţă Belgorod.

Într-o conferinţă de presă susținută marți, la finalul unei vizite în Uzbekistan, Vladimir Putin a susținut că loviturile asupra Belgorodului de luna aceasta au fost efectuate cu arme furnizate Ucrainei de către Occident și au fost posibile doar cu ajutorul specialiștilor din țările occidentale.

„Occidentul ar trebui să înțeleagă cu ce se joacă”, a avertizat Putin, adăugând că orice escaladare ar putea duce la „consecințe grave”, relatează Sky News.

Harkovul rămâne un punct fierbinte după ce Rusia a deschis un nou front la granița de nord-est a Ucrainei.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Apărării de la Moscova a susținut că rușii au cucerit un nou sat din regiune, Ivanivka, însă rapoartele difuzate cu privire la aceste victorii în Harkov sunt contradictorii, notează Sky News.

Zilele trecute, Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene au asigurat „controlul de luptă” al zonelor în care trupele rusești au organizat o incursiune în această lună în nordul regiunii Harkov.

„Soldații noștri au reușit acum să preia controlul de luptă al zonei de frontieră în care au intrat ocupanții ruși”, a spus președintele ucrainean.

Atunci când a fost întrebat despre eventuale discuții de pace cu Ucraina, Vladimir Putin a dat vina pe Kiev, acuzându-l că refuză negocierile.

El a susținut că Rusia nu a abandonat niciodată discuțiile de pace și că este pregătită să revină la masa tratativelor, dar a afirmat că Ucraina se concentrează în schimb pe norocul său pe câmpul de luptă.

„Ucraina e cea care a respins discuțiile de pace”, a insistat Putin.

„Ei nu vor să ajungă la un acord, ci încearcă să schimbe situația pe câmpul de luptă.

În acest caz, vor fi și mai multe pierderi ucrainene”.

Lasă un răspuns