LIVE Război în Ucraina – ziua 826: Ucraina susține că a doborât 13 din 14 drone rusești / Macron și Scholz sunt de acord ca Kievul să folosească armele aliaților împotriva Rusiei în anumite condiții

Spread the love

Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească armele aliaților săi pentru a „neutraliza” bazele militare rusești folosite pentru a trage rachete în Ucraina, a declarat marți președintele Franței, Emmanuel Macron.

Dar a adăugat: „Nu ar trebui să le permitem să atingă alte ținte din Rusia și, evident, capacități civile”.

Macron a făcut aceste declarații în timpul unei vizite de stat în Germania, al cărei cancelar, Olaf Scholz, a părut să susțină și el Ucraina în această chestiune – spunând că este de acord cu președintele francez atâta timp cât ucrainenii respectă condițiile furnizorilor de arme.

Cancelarul a refuzat însă să furnizeze rachetele de croazieră germane Taurus – cerute de ucraineni și capabile să lovească puternic pozițiile rusești din interiorul Ucrainei și din adâncul Rusiei.

09:32 Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și securitatea energetică a țării vor fi pe agenda discuției cu ocazia vizitei efectuate miercuri de către secretarul de stat american Antony Blinken la Chișinău, a anunțat Departamentul de Stat, citat de News.

ro.

Este a doua vizită pe care o efectuează în mandatul său în Republica Moldova.

Prima a avut loc în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina.

09:20 Resturi de drone au căzut pe infrastructura energetică din regiunea Rivne, în nord-vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul Oleksandr Koval pe Telegram, după atacul rusesc din timpul nopții, informează Reuters.

Atacul a declanșat un mecanism de apărare care a întrerupt alimentarea cu energie electrică a unor localități, deși aceasta a fost restabilită între timp.

De asemenea, resturi de drone au avariat liniile electrice în regiunea centrală Kirovohrad, lucrările de reparații fiind în curs de desfășurare, a declarat guvernatorul regional.

Forțele aeriene au doborât 11 drone deasupra regiunii Nikolaev, fără ca guvernatorul local să ofere detalii despre pagube.

08:38 Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 din cele 14 drone de atac de tip Shahed lansate în timpul unui atac rusesc în noaptea de 29 mai, potrivit comandantului forțelor aeriene ucrainene, Mykola Oleshchuk, transmite The Kyiv Independent.

Se pare că dronele au fost lansate din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov.

Orașul se află la aproximativ 153 de kilometri (95 de mile) de Kerci, care se află în Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Avioanele, unitățile de rachete și de război electronic și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene ucrainene au interceptat dronele deasupra regiunilor Nikolaev, Kirovohrad și Rivne, au precizat Forțele Aeriene în actualizarea sa de dimineață.

–––––

Lasă un răspuns