Curtea Supremă a SUA: Judecătorul Alito refuză să se recuze în procesele lui Trump

Spread the love

Un steag american arborat cu susul în jos, un simbol deturnat de Trump, fotografiat în 2021 la domiciliul unui judecător al Curții Supreme, relansează suspiciunile de părtinire în jurul instituției, într-un moment în care o țară divizată așteaptă o decizie privind imunitatea penală invocată de fostul președinte, potrivit AFP.

Mai mulți aleși democrați i-au cerut ulterior acestui judecător foarte conservator, Samuel Alito, să se recuzeze din orice dosar legat de alegerile din 2020 sau de asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

Dar Alito a anunțat miercuri că nu se va recuza din cazurile în care este implicat fostul președinte Donald Trump, în pofida controversei legate de arborarea de simboluri legate de Trump la domiciliul său.

Într-o scrisoare datată 23 mai, doi influenți senatori democrați, Dick Durbin și Sheldon Whitehouse, l-au îndemnat pe președintele Curții Supreme cu majoritate conservatoare, John Roberts, să îl determine pe judecătorul Alito să se recuzeze din aceste cazuri.

Afișarea de către judecător a simbolurilor asociate cu Trump „creează o aparență de nepotrivire” și „îndoieli rezonabile cu privire la imparțialitatea sa în anumite cazuri” aflate pe rolul Curții, au scris ei.

Într-o scrisoare publicată miercuri, judecătorul Alito a răspuns că cele „două incidente” menționate nu „îndeplinesc condițiile necesare pentru recuzare” și că, prin urmare, a fost „obligat” să respingă cererea lor.

El a reiterat că soția sa a fost „singura responsabilă” pentru arborarea steagurilor controversate și a cerut ca libertatea ei de exprimare să fie respectată.

Judecătorul a spus că i-a cerut să îndepărteze steagul din casa lor „dar ea a refuzat timp de mai multe zile”.

Pe rețeaua sa de socializare, Donald Trump a lăudat „inteligența, curajul și triumful” de care a dat dovadă judecătorul Alito.

New York Times a dezvăluit la 16 mai că în ianuarie 2021, cu câteva zile înainte de învestirea președintelui democrat Joe Biden, un steag american răsturnat a fost arborat în fața casei lui Samuel Alito, în suburbia Washingtonului.

Inițial un semnal de alarmă în armată, arborarea unui drapel cu capul în jos a devenit un semn de protest politic.

În 2021, simbolul a fost preluat de către susținătorii lui pentru a-și exprima susținerea față de afirmațiile președintelui republican demisionar, care susținea că ultimele alegeri i-au fost „furate”.

Apoi, la 22 mai, ziarul a relatat despre un steag cu „Apelul la cer” arborat în fața casei de vacanță a cuplului din New Jersey.

Acest steag, care datează din timpul Războiului de Independență, a devenit recent un simbol al susținerii lui Donald Trump, precum și un simbol al naționalismului creștin în Statele Unite.

Judecătorul Alito susține că nici el și nici soția sa nu au fost conștienți de vreo legătură între acest steag și contestarea rezultatelor alegerilor din 2020.

„Soției mele îi place să ridice steaguri, mie nu”, a spus el.

Această controversă a izbucnit într-un moment în care o țară divizată așteaptă decizia Curții Supreme cu privire la imunitatea penală invocată de fostul președinte pentru a obține anularea procedurii federale împotriva sa pentru că a încercat să anuleze în mod ilegal rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

Lasă un răspuns